Jó hír az önkormányzatoknak az olcsóbb távhő, de még több részlet is tisztázásra vár

Jó hír az önkormányzatoknak az olcsóbb távhő, de még több részlet is tisztázásra vár

A Galla patakkal párhuzamosan a múlt század második felében lefektetett, sok száz panellakás számára távfűtést adó szigetelt csővezetékek a Millenniumi közpark szélén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rögzíti a távhődíjak mértékét a kormány a következő kilenc hónapra, így a települések és intézményeik által fizetendő összeg az Energiaügyi Minisztérium szerint akár a felére is visszaeshet. Ez egybevághat az önkormányzatok elképzeléseivel, hiszen már hónapok óta kérik a kormánytól az árplafon bevezetését. A csökkenő ár mögött ugyanakkor Gémesi György szerint a gáz világpiaci árának csökkenése áll.

A jövő évben nagymértékben csökkennek, a földgázalapú szolgáltatóknál a jelenlegi szint csaknem felére eshetnek vissza a települések és intézményeik távhődíjai – közölte az Energiaügyi Minisztérium szerda este az MTI-vel, hozzátéve, a tárca a tervezhető és költségtakarékos működésért három negyedévre, vagyis kilenc hónapra rögzíti a díjak januártól érvényes mértékét. Azt írták, hogy az energiaválság előtti árak 2023-ban nem térnek vissza, ám a lehetőségekhez mérten és a várakozásokhoz képest számottevően nő az önkormányzatok gazdálkodási mozgástere.

Érdemes felidézni, hogy míg a lakossági távhődíjakra változatlanul érvényes a rezsicsökkentés, addig a vállalatok és az önkormányzatok az elmúlt időszakban azzal szembesültek, hogy csak a korábbi ár sokszorosáért vehetik igénybe a szolgáltatást.

Gödöllő intézményeinek távhődíja például tizenhatszorosára emelkedett, ami 200 millió forintos plusz kiadást jelentett a településnek. Ez az ár most csökkenhet és három negyedéven át állandó maradhat. – Ez mindenképpen jó hír, bár tudjuk, az az oka, hogy a gáz ára a nemzetközi tőzsdén jelenleg nagyjából negyede az augusztusi, 300 euró feletti árnak, amely alapján az Energiahivatal a távhő árát kiszámította – reagált a Magyar Hangnak Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke. Mindemellett arra számít, hogy az elkövetkező hónapokban nőhet még a gáz világpiaci ára, bár a 300 euró feletti szintet szerinte valószínűleg nem fogja már elérni.

Korábban az önkormányzati szövetség azt javasolta a kormánynak, vezessen be energiaárplafont az önkormányzatok számára. Gémesi György úgy értékelte: ez a javaslatuk célba ért.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab polgármestere is úgy értékelt lapunknak: mindenképpen jó hír a három negyedévre rögzített ár, mert kiszámíthatóságot jelent, amelyre a távhőrendszert működtető önkormányzatoknak szüksége volt. Az ugyanakkor még további számításokat igényel szerinte, hogy pontosan hogy alakul a távhőcégek költségvetése, az ugyanis egyelőre nem világos, mennyi pénzt kell a jövőben beletennie az önkormányzatoknak a távhőszolgáltatásba – amelyet rögzített áron adnak tovább a lakosságnak – és ebből mennyit áll az állam.