Jogerős: ki kell adni a jogállási törvény előkészítő dokumentumait

Jogerős: ki kell adni a jogállási törvény előkészítő dokumentumait

Szél Bernadett (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogerős bírósági döntés mondja ki, hogy ki kell adnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatásvizsgálati dokumentumait – derül ki Szél Bernadett Facebook-posztjából.

A független országgyűlési képviselő azt követően fordult közérdekűadat-igényléssel az egészségügyi tárcához, hogy „egy nap alatt átnyomták” a parlamenten a jogszabályt, „aminek következtében idén tavasszal 4 ezer szakdolgozó hagyta el az egészségügyet”. A minisztérium azonban megtagadta a kérést döntés-előkészítésre hivatkozva, így a képviselő a bíróságig ment. A testület első- és másodfokon is jogosnak találta Szél Bernadett kérését.

– Az Emmi azzal az abszurd érveléssel próbálkozott a bíróságon, hogy azért nem köteles kiadni az adatokat, mert az adatigényléskor még veszélyeztette volna az adatok kiadása a későbbi döntések meghozatalát. Csakhogy időközben már megszülettek azok a rendeletek, amikre hivatkozott, így a bíróság az anyagok kiadására kötelezte a minisztériumot – fogalmazott Szél Bernadett. A képviselő arra számít, hogy a dokumentumokból egyértelműen ki fog derülni: teljes vakrepüléssel szervezte át a kormány az egészségügyet a járvány kellős közepén, nem számolva a betegellátásra gyakorolt hatással. Vagy pedig számoltak több ezer egészségügyi dolgozó távozásával, bezáró kórházi osztályokkal, ellátás nélkül maradó betegekkel, csak nem érdekelte őket”. Szél Bernadett kifejtette azon meggyőződését is, miszerint súlyosan felelőtlen döntés volt a kormány részéről a járvány kellős közepén átszervezni az egészségügyet, mert ezzel veszélyeztették a biztonságos betegellátást.