Józsefvárosban tízezer forintot kapnak a rászorulók, akik mindkét oltást felveszik

Józsefvárosban tízezer forintot kapnak a rászorulók, akik mindkét oltást felveszik

A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban (Fotó: MTI/Biontech SE/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénzbeli támogatást kapnak azon rászoruló józsefvárosi lakosok, akik beoltották magukat – jelentette be a kerület közleményben. Úgy fogalmaztak: az önkormányzat 2021. szeptember 9-i rendkívüli képviselő-testületén határozott arról, hogy 10 000 forint egészségvédelmi támogatásban részesülnek mindazok a józsefvárosi rászoruló lakosok, akik 2021. december 31-ig beadatták mindkét COVID-oltást (a Janssen oltás esetében egyet), függetlenül attól, hogy ez a rendelet elfogadása után vagy előtt történt.

Mint kifejtették, támogatásban részesülhetnek azok, akiknek a családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, azaz 71 250 forintot. – A támogatás feltétele, hogy a kérvényező családjában minden nagykorú személynek kell oltással rendelkeznie (kivéve, ha orvosi igazolása van arról, hogy nem oltható), és az oltásról szóló igazolást/igazolásokat be is kell mutatnia a kérelmezőnek a támogatás igénylésekor. A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2022. január 15-e – tették hozzá. A kérelem benyújtása  a Családtámogatási Irodán tehető meg személyesen, és a kérelmezőnek valamennyi nagykorú családtag oltottságát igazoló iratokat egyszerre kell bemutatnia ügyfélfogadási időben.

Arra is felhívták a figyelmet, a kérelemben részesülők körében azok között, akik a rendelet hatályba lépését követően vették fel a védettség eléréséhez szükséges oltásokat, összesen öt fő számára az önkormányzat bruttó 150 000 forintot sorsol ki 2022 elején.

Döntésüket azzal indokolták, „közismert, hogy a járvány megfékezésének leghatékonyabb eszköze az oltás”. – Miközben területi adatok korlátozottan állnak rendelkezésre, szintén tudott, hogy helyi szinten az oltottság – és annak hiánya – szoros összefüggésben áll a szegénységgel. Míg a józsefvárosi önkormányzat eddig is erőn felül tett a járvány hatásainak enyhítéséért, jelenleg elsődleges célja, hogy az év hátralévő részében az eddig be nem oltott lakosok közül minél többen jelentkezzenek a vakcinára. A támogatási program célja ennek ösztönzése. Annak érdekében, hogy az előny ne járjon hátrányos megkülönböztetéssel, a támogatás attól függetlenül jár, hogy a Covid-oltás felvétele a rendelet elfogadását követően vagy azt megelőzően történik – tették hozzá.