Káel Csaba: Teljes kapacitásra fog kapcsolni a filmipar

Káel Csaba: Teljes kapacitásra fog kapcsolni a filmipar

Káel Csaba kormánybiztos © Csibi Szilvia, Müpa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy feloldják a korlátozó intézkedéseket, úgy kezdődnek a nemzetközi bérmunkák előkészületei is, a filmipar így hamarosan teljes kapacitásra kapcsolhat – jelentette ki a területért felelős kormánybiztos, Káel Csaba a Világgazdaságnak.

Forgatási tilalom egyébként eddig sem volt, viszont egy átlagos stábbal már nemigen lehetett dolgozni. A Hosszú Katinkáról szóló portréfilm munkálatait azért, ha szigorú korlátozások mellett is, de folytatták.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a kormányközeli lapot arról tájékoztatta, hogy egyetlen film gyártása sem hiúsult meg, márciusban átütemezték a folyamatban lévő gyártások finanszírozását. Egyedül az Átjáróház forgatását kellett felfüggeszteni, de június 15-étől ez is folytatódik. Tíz állami támogatású mozifilm forgatását elhalasztották, tizenhaté pedig már utómunkálati fázisban volt, ezeket idén és jövő év elején tervezik bemutatni.

A közvetlen hazai filmgyártási költések volumene 2016 óta minden évben meghaladja a százmilliárd forintot, ennek jó része külföldi bérmunka. Az már a beutazási korlátozások feloldásán múlik, hogyan és mikor folytatódhat a külföldi produkciók itthoni forgatása. Ez érinti a Halo című Showtime-sorozatot, a Terravision című Netflix-sorozatot, a Dűnét, a Nightingale-t és a Birds of Paradise-t.