Karácsony: a főváros ötmillió forinttal támogatja Iványi Gáborékat

Karácsony: a főváros ötmillió forinttal támogatja Iványi Gáborékat

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tegnap Gy. Németh Erzsébetfőpolgármester-helyettessel Iványi Gáboréknál jártunk – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. „Elképesztő az a küzdelem, amelyet ő és a munkatársai folytatnak, és az a szeretet, amellyel az emberek felé fordulnak. A főváros 5 millió forinttal támogatja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláit. Szeretném hinni, hogy egyszer egy olyan országban élhetünk, ahol a segíteni vágyást jutalmazzák, és nem büntetik.”

Ismert, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése értelmében megfelezték a MET iskoláinak járó támogatást, ami komoly nehézséget jelent az intézmények működtetésében.

Jól mutatja az elkeserítő helyzetet, hogy a közelmúltban ki akarták kapcsolni a gázszolgáltatást az intézményben.

A kormány és az egyház között 2011 óta rossz a viszony, mióta megvonták a MET-től az egyházi státuszt.

A MET az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordult az ügyben. Az utóbbi szervezet 2017-ben egymilliárd forint kártérítést ítélt meg a MET-nek. A strasbourgi szervezet mellett a Velencei bizottság és az Alkotmánybíróság is felszólította a magyar kormányt, hogy állítsa vissza a MET egyházi státuszát, de arra a mai napig nem került sor.