Karácsony: A kormány újabb elvonásokkal tenné tönkre az önkormányzatokat

Karácsony: A kormány újabb elvonásokkal tenné tönkre az önkormányzatokat

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közösségi oldalán reagált Karácsony Gergely főpolgármester arra, egy javaslat szerint a kormány úgy emelné a minimálbér összegét, hogy a munkaadók számára elengednék a teljes iparűzési adót, ami szerinte azt jelenti, „a kormány újabb elvonásokkal tenné tönkre az önkormányzatokat”.

Mint írta, „biztosan emlékszünk, tavaly decemberben az volt a karácsonyi »ajándék« az önkormányzatoknak, hogy az iparűzési adó felét elengedték a kis-, és középvállalkozásoknak, amely komoly anyagi problémákat jelentett Budapestnek is”. – A Fővárosi Önkormányzatnak az iparűzési adó az egyetlen bevételi forrása, és habár mélyen egyetértek azzal, hogy emelni kell a minimálbért, és segíteni kell a vállalkozásokat, de tegyék ezt a saját kontójukra, és ne az önkormányzatok kárára. A minimálbér emelésével keletkezett plusz adó ugyanis újabb bevételt jelent a kormány számára, miközben Budapest teljesen ellehetetlenül. Javaslom, inkább ne vadászati kiállításokra, luxusjachtokra és kastélyokra költsék az adófizetők pénzét, hanem érdemben segítség azokat, akik megszenvedték a válságot – tette hozzá.

Azzal folytatta: „ha nincs iparűzési adó nincs tiszta ivóvíz, nincs közlekedés, nincs szemétszállítás. A tavalyi évben Budapest 17 milliárd forinttól esett el, csak az iparűzési adó elvonása miatt, ebből hosszan sorolhatnám, milyen beruházások valósulhattak volna meg, például épülhetett volna 217 bérlakás vagy vásárolhattunk volna 95 új trolibuszt, hogy frissítsük a járműparkot. Ez a kieső összeg háromszor annyi, amennyiből mi felújítjuk a Blaha Lujza teret, hogy a kormány is értse: ez egy másfél Groupama Aréna ára”.

A főpolgármester szerint a kormány 2019 – az önkormányzati választások óta arra használja hatalmát –, hogy politikai bosszút álljon Budapesten. – Ez az újabb szög a koporsón ékes bizonyíték arra, hogy ebben az országban sosem lesz béke, ha Orbánék maradnak. Olyan kormányra van szükség, amely tiszteletben tartja az embereket, és a hozzájuk legközelebb álló önkormányzatokat, nem tesz különbséget fideszes vagy nem fideszes település között. 2022-ben ilyen kormányunk lesz, amely nem megoszt, hanem egyesít – ígérte.