Karácsony: az átfertőzöttségi vizsgálat eredménye indokolná a lazításokat

Karácsony: az átfertőzöttségi vizsgálat eredménye indokolná a lazításokat

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kezet fog a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után tartott közös sajtótájékoztatón a Városházán 2019. december 12-én. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A korlátlan felhatalmazással rendelkező kormány, amely az információkat is kisajátította, a megígért egyeztetést elsunnyogja, miközben statáriálisan hoz döntést az önkormányzatok bevételeiről, most, a korlátozások lazításáról nem tud/akar/mer maga döntést hozni” – írta Karácsony Gergely főpolgármester legfrissebb Facebook-bejegyzésében, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzá intézett levelére reagált. Gulyás Gergely egy nappal korábban fordult levélben a főpolgármesterhez, valamint a budapesti kerületi polgármesterekhez, a Budapesten is hatályban levő kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos véleményüket kérve.

Karácsony emlékeztet arra, hogy álláspontját már korábban közzétette, ennek lényege, hogy amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését. Mint írta: „Az álláspontom a nyilvánosság számára is ismert, Önnek pedig már szerda reggel elküldtem, ha esetleg elkerülte volna a figyelmét, itt elolvashatja.

„Sajnálattal kell ugyanakkor megállapítanom, hogy a Kormány változatlanul eltitkolja a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat. Nevetségesnek és méltatlannak tartom azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormányzat elhárította, és a mai napig elhárítja a járványra vonatkozó részletes adatok megismerésére irányuló kérésemet. Éppen ezért nem tudom elfogadni, hogy a kormányzat – miközben mind tárgyát, mind idejét tekintve példátlan terjedelmű, rendkívüli közjogi felhatalmazással rendelkezik – nem kívánja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó ” – tette hozzá.

Karácsony: Kiderült, a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz | Magyar Hang

A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. Vagyis: a meglehetősen alacsony esetszám kétharmada intézményi hátterű.

Miután az orvosi egyetemek reprezentatív vizsgálatának adatai, illetve azok Merkely Béla rektor által a nyilvánosság előtt adott értelmezése szerint lényegében nincsenek új lakossági (vagyis nem kórházi vagy más intézményi) fertőzöttek, ezért Karácsony Gergely nem látja időszerűnek a kormány hezitálását és bizonytalankodását a korlátozások jelenlegi formájának megváltoztatása ügyében. „A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak a felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik ” – fogalmazott a politikus.