Karácsony Gergely bejelentette: azt javasolja, hogy vétózzák meg az atlétikai vb-t

Karácsony Gergely bejelentette: azt javasolja, hogy vétózzák meg az atlétikai vb-t

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk” – mondta Karácsony Gergely a hivatalos Facebook-oldalán csütörtök reggel közzétett videóban.

A főpolgármester a Diákváros tervezett helyszínén bejelentette, hogy a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását, „itt az ideje, hogy ne maradjon válasz nélkül ez a gaztett”. Ezért azt javasolja a szeptember 1-jén összeülő Fővárosi Közgyűlésnek, hogy vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását a Diákváros ellehetetlenítése miatt.

„Ez Budapest és talán egész Magyarország legértékesebb telke” – mondta. A mögötte lévő Nagyvásárcsarnok többek között a Diákváros nagyon fontos eleme lett volna, „többek között ezt a területet is átadná a kormány egy egészen más projekthez. A kormány számára fontosabbak a magánérdekek és a kínai érdek, mint a közérdek, nekik fontosabb a kínai magánegyetem, mint hogy vidéki hallgatóknak legyen Budapesten megfizethető lakhatása” – fogalmazott.

Budapesten komoly lakhatási problémák vannak, ennek kezelésére nagyon fontos lenne a Diákváros megépítése több mint tízezer kollégiumi férőhelyével – mondta.

„Tudja meg ország-világ, hogy milyen kormánya van Magyarországnak és tudja meg Orbán Viktor és kormánya, hogy nem lehet felrúgni a megállapodásokat. Mi kitartottunk ezek mellett, lett volna ezer okunk, hogy ne így tegyünk, de kitartottunk, ők viszont felrúgták, meg fogják kapni a következményét, szeptember 1-jén erről fog szavaznia  közgyűlés” – fogalmazott.

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester még március 17-én találkozott a Fudan-beruházásért felelős Palkovics László miniszterrel. Ezt követően azt mondta a főpolgármester, hogy a miniszterelnök korábban azt mondta, hogy olyan beruházás, amit a főváros nem támogat, nem lesz. A főváros pedig a ma megismert információk alapján különösen nem támogatja ezt a projektet, ahogy a kerület sem. Karácsony kijelentette: nem tartja közérdeknek a Fudan érkezését.

Ekkor bejelentette azt is, hogy amint lehetséges, népszavazást fognak kezdeményezni az ügyben. Erre július 21-én nyílt meg az út, ekkor öt kérdést adott be, ezek egyike így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” A kérdések hitelesítése azonban még várat magára.

A főpolgármester áprilisban arról beszélt az RTL Klub Híradójának kérdésére, hogy ha nem épül meg a Ferencvárosba tervezett Diákváros, Budapest kész lemondani a 2023-ban esedékes atlétikai világbajnokság megrendezését.

A vb-re tervezett 200 milliárdos stadion építéséhez az ellenzéki vezetésű főváros és a kilencedik kerület is csak a kormánnyal kötött megállapodás árán járult hozzá korábban, ennek volt része, hogy megépül a Diákváros. 

Címkék: Karácsony Gergely