Karácsony Gergely: Rengeteget spóroltunk, mégis többet fizetünk – és még támogatást sem kaptunk

Karácsony Gergely: Rengeteget spóroltunk, mégis többet fizetünk – és még támogatást sem kaptunk

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rengeteget spóroltunk, mégis többet fizetünk – és még támogatást sem kaptunk. Röviden így foglalhatnám össze a főváros helyzetét az energiakrízissel kapcsoltban – írta Karácsony Gergely főpolgármester kedd reggeli facebook-bejegyzésében.

Mint fogalmazott, tavaly ősszel a csillagos egekbe emelkedtek az energiaárak, a legtöbb önkormányzat mégis úgy érezte, hogy nem tehet mást, mint hogy ezeken az árakon megköti az idei évre vonatkozó energiaszerződéseit. Ha mi is ezt csináltuk volna, mostanra csődbe megyünk. De ennél okosabbak voltunk. Egy bonyolult, napi vételezési eljárást alakítottunk ki, hogy a csökkenő világpiaci árakat ki tudjuk használni. Az év első három hónapjában így 29 milliárd forinttal kevesebbet fizettünk, mint ha tavaly ősszel szerződünk volna. Persze sajnos így is sokkal többet, mint amit az energiakrízis előtt. És hiába jártunk el különös gondossággal, a kormány egy szép kerek összeggel járult hozzá az erőfeszítéseikhez – az önkormányzatok között kiosztott támogatásokból egy fillért sem kaptunk. Sőt, ki kellene fizetnünk az idén a tizenkétszeresére emelt szolidaritási adót is a kormánynak.

„Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a válság és a kormányzati megszorítások hatásaitól megóvjuk a budapestieket, ezért olyan pénzügyi túlélő csomagon dolgozunk, ami biztosítja, hogy a közszolgáltatások jelenlegi színvonala megmaradjon és az ezekért dolgozók bérét minden körülmények kötött ki tudjuk fizetni” – fogalmazott.