Karácsony Gergely: a Szabadság-szobor Budapesté, ezért arról Budapest nélkül dönteni nem lehet

Karácsony Gergely: a Szabadság-szobor Budapesté, ezért arról Budapest nélkül dönteni nem lehet

Keresztet terveznek a Szabadság-szobor talapzatára (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook)

Fotó: kurus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Facebook-posztban fejtette ki a véleményét Karácsony Gergely főpolgármester a kormánynak azon tervéről, hogy a Szabadság-szobor talapzatára egy keresztet helyeznének. Mint kifejti: a Szabadság-szobor Budapesté, ezért arról Budapest nélkül dönteni nem lehet. Karácsony Geregely szerint „a szobor talapzatának tervezett átépítése a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása nélkül nem lehetséges. Éppen ezért, ha a Szabadság-szobor talapzatán bármiféle változtatást szeretnének, azt csakis a Főpolgármesteri Hivatallal és a Budapesti Történeti Múzeummal való megegyezés keretében tehetik. Vagyis a Szabadság-szoborról nem a Várkapitányság, nem a kormány hoz döntést-de a műemlék kiemelt jelentősége miatt nem is a főpolgármesternek, vagy a közgyűlés valamely bizottságának dolga ez-hanem meggyőződésem szerint a Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésének kell erről határoznia.”

A főpolgármester azt is leszögezte, hogy elítél minden olyan törekvést, amely meg akar csonkítani közterületi alkotásokat vallási vagy civilizációs jelképek eltávolításával, ezért elrendelte a Margit híd pilléreit díszítő Szent Korona ábrázolásokról letört keresztek haladéktalan helyreállítását.