Karácsony Gergely: Meg fogjuk akadályozni, hogy a kormány megint elherdálja a magyaroknak járó pénzt

Karácsony Gergely: Meg fogjuk akadályozni, hogy a kormány megint elherdálja a magyaroknak járó pénzt

Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok vezetőivel tartott konzultáción 2021. április 29-én (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szerdán benyújtották a kormányzati terveket a Helyreállítási Alap felhasználásáról. Beszédes, hogy míg más országokban zajos viták folytak a források költéséről, addig a magyar kormány a legnagyobb titokban tartotta terveit, senkivel nem konzultált – erről írt közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint kifejtette, Magyarország 6000 milliárd forintot kaphatott volna, ebből szerinte lehetne egészségügyet fejleszteni, talpra állítani a gazdaságot, csökkenteni a lakhatási költségeket, emelni a minimálbért és munkahelyvédelmi programokat finanszírozni. – Ezzel szemben Orbán Viktor inkább úgy döntött, a 6000 milliárd forintnak csak a töredékét, 2500 milliárd forintot vesz fel. Hogy miért? Mert a teljes hitelhez egyeztetnie kellett volna az önkormányzatokkal, civilszervezetekkel, így pedig nyugodtan kitömheti a csókosai zsebeit az építőiparon keresztül – fejtegette a főpolgármester.

Azzal folytatta: „Nekik nem kell a hitel, nem akarják eladósítani az országot – mondják. Hogyne. A Belgrád-Budapest vasútvonalra 2,5 százalékos, a Fudani Egyetemre pedig 2,5 százalékos hitelt vettek fel. Paks 2-re felvett kölcsönről pedig egy kedden benyújtott törvényjavaslatból derült ki, hogy sokkal magasabb törlesztőrészlettel kell majd fizetni. Az eddig 4,5 százalékos kamat már 4,8 százalékra emelkedett, miközben az európai támogatás költsége jelenleg még fél százaléknál is kisebb, össze nem hasonlíthatóan kedvezőbb, mint a rossz célokra drágán felvett kínai és orosz hiteleknek.”

Karácsony szerint a helyreállítási alapon „nem kisebb, mint az ország jövője múlik, de ők szó szerint kivették a pénzt több millió magyar ember zsebéből, miközben eladósították őket vasúttal, atomerőművel és elitkampusszal. A kormány azért mond le a magyarok pénzéről, mert azzal el kellene számolnia”. – Meg fogjuk akadályozni, hogy a kormány megint elherdálja a magyaroknak járó pénzt – ígérte.