„Másfél hónappal a határidő lejárta előtt nem tudunk semmit a magyar tervekről”

„Másfél hónappal a határidő lejárta előtt nem tudunk semmit a magyar tervekről”

Karácsony Gergely főpolgármester és Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője tart sajtótájékoztatót 2023. július 20-án. (Képernyőfelvétel: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánynak el kell indítania a társadalmi párbeszédet az európai uniós források ügyében, a főváros pedig ehhez már el is készítette a projektlistáját – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára feltöltött videóban. A Kormányzati Tájékoztatási Központ egyből reagált, szerintük a kormány számos alkalommal egyeztetett már a fővárossal az uniós forrásokról. 

Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listavezetője, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője a videóban arról beszélt, az Európai Unió azért hirdette meg a helyreállítási alapot, hogy segítse a tagállamok koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítását. – A magyar kormány a tárgyalásokon eleinte „kurucosan” visszautasította az alap részét képező hitelfelvételt, és kizárólag a vissza nem térítendő támogatási részre, mintegy 2400-2500 milliárd forintra nyújtott be terveket – fogalmazott, majd így folytatta: „időközben a magyar kormány is ráébredt, hogy kudarcos gazdaságpolitikájának eredményeképpen súlyos költségvetési hiány állt elő”, vagyis rendkívüli mértékben rászorult további uniós támogatásokra.

Ezért a kormány „az utolsó előtti pillanatban” jelezte az uniónak, hogy mégiscsak szeretne hitelfelvételért is folyamodni – mondta Jávor Benedek, aki szerint Magyarország közel 3000 milliárd forint hitelt vehetne fel. A határidő szoros, augusztus 31-ig a hiteligénylés mellett terveket is be kell nyújtani az Európai Uniónak, hogy jelezzék, milyen projektekre, milyen típusú tevékenységekre, beruházásokra szeretnék fordítani ezeket a forrásokat. Bár már kevés az idő, „jelen pillanatban semmit nem tudunk arról, hogy a magyar kormánynak milyen tervei vannak a felvehető hitel elköltésére”. Az érintettek – mint a főváros és más önkormányzatok, civil szervezetek, társadalmi szervezetek, érdekképviseletek – szintén nem lettek bevonva a terv elkészítésébe – közölte a politikus. Mint leszögezte, a kormánynak megfelelő egyeztetéseket kellene folytatni az érintettekkel, már csak azért is, mert információik szerint a kormány fel szeretné venni a hitelt, de még ők is tanácstalanok, milyen projekteket állítsanak a kölcsön mögé. Az önkormányzatoknak viszont vannak ötleteik – hangsúlyozta. 

Karácsony Gergely innen átvette a szót, és közölte: a fővárosi önkormányzat és cégei elkészítették azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket ebből az alapból lehetne megvalósítani. – A párbeszéd egyelőre egyoldalú, de mi szeretnénk elmondani a magyar kormánynak is, hogy melyek azok a nagyon fontos beruházások, amelyeket a helyreállítási terv hitelkeretéből Budapest szeretne megvalósítani – tette hozzá. A főpolgármester kiemelte, az elmúlt hetekben összegyűjtötték azon projektek listáját, amelyek mind azt a célt szolgálnák, hogy Budapest az élen járjon a klímaváltozás elleni küzdelemben, és ezáltal hozzájáruljon Magyarország klímacéljaihoz is. Ezekből a forrásokból szeretnék továbbfejleszteni a fővárosi trolihálózatot, illetve a közszolgáltatásaikat klímasemlegessé tenni, hiszen a Fővárosi Klímastratégia egyik nagyon fontos eleme, hogy a köszszolgáltatásokat a lehető legnagyobb mértékben a saját maguk által előállított energiából valósítsák meg. A projektlistát a napokban véglegesítik, is amint megnyílik a társadalmi párbeszéd lehetősége, ezeket a kormánynak is eljuttatják.

Úgy látja, a fővárosi önkormányzat az elmúlt években rendkívül sikeresen lobbizott uniós források megszerzéséért. Amennyiben a következő években sikerül rendezni  a magyar kormány és Brüsszel vitáit, akkor több mint 200 milliárd forint értékben érkeznek Budapestre európai uniós források, ugyanakkor az ambiciózus klímacélok eléréséhez újabb forrásokra van szükség. A főpolgármester abban bízik, hogy az eredményes lobbizás révén projektjeik bekerülnek a végleges programba.

Karácsony Gergely a videó végén hangsúlyozta: a kormánynak el kell indítania a társadalmi párbeszédet, hogy olyan tervvel mehessen Brüsszelbe, amely bírja a legtöbb magyar társadalmi szereplő támogatását, mert csak így lesz esélye arra, hogy Brüsszel támogatását is megszerezze.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) egyből reagált Karácsonyék mondandójára: az MTI-nek eljuttatott közleményükben leszögezték, hogy a kormány számos alkalommal egyeztetett már Karácsony Gergellyel az uniós forrásokról. A közlemény szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter többször is személyesen találkozott vele. „A főpolgármester annak ellenére, hogy 200 milliárdos megtakarítással és egyre növekvő iparűzési adóbevétellel vette át Budapestet, három év alatt mégis a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát” – fogalmazták meg a szokásos vádat. Most ismét az elköltött pénzeket és a saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal – tették hozzá.