Kásler még a szakemberek elől is titkolja az oltottak ellenanyag-termeléséről és sejtes immunitásáról meglévő adatokat

Kásler még a szakemberek elől is titkolja az oltottak ellenanyag-termeléséről és sejtes immunitásáról meglévő adatokat

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatót tart Tovább erõsödhetnek a magyar családok 2019-ben címmel az Emberi Erõforrások Minisztériuma sajtótermében 2018. július 17-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az RTL Híradó értesülése szerint Kásler Miklós Emmi-miniszter nem hajlandó megosztani a több ezer beoltott emberen végzett ellenanyag-termelési, illetve sejtes immuntási vizsgálat adatait a kutatókkal sem.

A vizsgálatot a különböző oltások hatékonyságának ellenőrzése céljából végezték elvileg, de semmit sem tudni az eredményéről. Eközben úgy tudni, hogy Kásler Miklós a montenegrói egészségügyi miniszter már tájékoztatta az eredményről.

A vizsgálatot – nem kimondottan – az kényszerítette ki, hogy kiderült: számos idős embernél a kínai Sinopharm oltás nem váltott ki semmiféle immunválaszt. Erre a kormány, illetve szakértői azt hangoztatták, hogy ha esetleg ellenanyag nem is kimutatható, ott van még a sejtes immunitás, ami biztosan van. 

Ezt bizonyítandó végezték a vizsgálatot, de az eredményeit elsüllyesztették. Nem tudhatjuk, hogy vajon ezek az eredmények igazolták vagy cáfolták a kormány állításait.

A miniszter az adatok eltitkolását firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a „tudományos közlésnek szabályai vannak”. Ehhez képest éppen a koronavírus-járvány idején vált általánossá, hogy a kutatás gyorsítása érdekében a kutatók azonnal feltöltik eredményeiket úgynevezett preprint szerverekre, így a kollégáknak nem kell megvárniuk a folyóiratokban való közlés lassú átfutását.

Arról sincs semmi információ, hogy a minisztérium tervez-.e bármiféle publikációt megjelentetni a vizsgálat alapján a közeli vagy távoli jövőben. Ahogy azt sem tudni, hogy mennyibe került e kutatás. Ha senki nem ismerheti meg az eredményeket, akkor ugyanis semmi értelme nem volt az egésznek.