Kell-e lépnie a jegybanknak a forint védelmében?

Kell-e lépnie a jegybanknak a forint védelmében?

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntésérõl tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánynak és a jegybanknak be kellene avatkoznia a forint védelme érdekében – közölte az MSZP elnökhelyettese hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Megjegyezte: a gyengülő forint miatt ráadásul a magyar munkavállalókon keresnek a multinacionális cégek.

Mélyponton van a forint az euróhoz képest, százmilliárd forintos lyuk tátong a költségvetésen és gyorsul az infláció – sorolta a problémákat Szakács László. Szerinte a gyengülő forint nem kedvez az infláció megállításának, jó viszont a multinacionális cégeknek, amelyek forintban fizetnek ki, de euróban számolnak el.

Példaként említette, hogy ha egy multi egy alkalmazottjának 300 ezer forintot fizet, akkor ez 300 forintos euró mellett 1000 eurójában került, most azonban csak 880-890 eurójába.

Matolcsy: Varga Mihály meggondolatlanul beszél az árfolyamról | Magyar Hang

Az ellenzéki az MTI beszámolója szerint beszélt arról is, a hogy magyar kormány is sok mindent euróban fizet ki, például a letelepedési, azaz a „Rogán-kötvényeket”. Ezek a kötvények most járnak le, visszajár a pénz, és megint a magyar adófizetők járnak majd rosszul – hangoztatta.

Szakács László közölte, írásbeli kérdéssel fordul Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökéhez és Varga Mihály pénzügyminiszterhez. Hozzátette: a legfőbb kérdés az, hogy a két vezető beszél-e egymással.

Varga Mihálytól azt is megkérdezi, elegendő-e a költségvetési tartalék az árfolyamromlásra, illetve mennyivel kerülnek többe most a letelepédési kötvények – sorolta kérdéseit. Szakács László a jegybank elnökétől azt kérdezi, mennyit keresett az MNB azzal, hogy „olcsósították” a forintot.