Kevés autót vettek az európaiak a nyáron

Kevés autót vettek az európaiak a nyáron

Porschét szerel össze egy munkás a pozsonyi Volkswagen-gyárban (Fotó: Reuters/Radovan Stoklasa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négyhavi növekedést követően július után augusztusban is csökkent az előző évihez képest a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai szervezete, az ACEA jelentése alapján. Augusztusban 623 ezer új autót helyeztek forgalomba az EU-ban, 19,1 százalékkal kevesebbet a 2020 augusztusinál. Júliusban pedig 824 ezret, ami 23,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Idén, az első nyolc hónapban 6,8 millió új autó került az utakra, 11,2 százalékkal több a tavalyinál. A távirti iroda tájékoztatása szerint 2018 óta folyamatosan csökkennek az augusztusi forgalomba helyezések, akkor rekordszámú, több mint egymillió új autó fogyott, 32,3 százalékkal több, mint 2017 augusztusában.
A legtöbb autót, 164 ezret a Volkswagen csoport márkáiból helyezték forgalomba augusztusban az EU-ban. Ez 15,9 százalékkal kevesebb, mint 2020 augusztusában. Az év első nyolc hónapjában a csoport márkáiból 1,8 millió került az európai utakra, 12,7 százalékkal több, mint tavaly.
Augusztusban minden autógyár minden márkájából csökkent a forgalomba helyezett autók száma. Egyetlen kivétel volt, a Renault kis számban értékesített sportkocsija, az Alpine, amiből 159 került az utakra az egy évvel korábbi 69 után.
Az új autók száma Magyarországon is csökkent augusztusban. Ekkor 9644 új autót helyeztek forgalomba az ACEA adatai szerint, 11,7 százalékkal kevesebbet a 2020 augusztusi 10,9 ezernél. Az év első nyolc hónapjában 85 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, 8,1 százalékkal többet a tavalyi 78,6 ezernél.

Címkék: autógyártók, ACEA