Kevésnek tűnik a rendelkezésre álló influenzaoltás

Kevésnek tűnik a rendelkezésre álló influenzaoltás

Influenza elleni védőoltás beadása (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Összesen két ampulla influenza elleni vakcinám van, ezek kivételével az összes kapott, vagyis 238 oltást beadtam, és még legalább 150-en várakoznak. Egyetlen hét alatt fogyott el az egész szezonra szánt adag. A területi ÁNTSZ-nél azt ígérték, ha lesz utánpótlás, szólnak. Egyelőre nem jelentkeztek – nyilatkozta a Népszavának Komáromi Zoltán XII. kerületi háziorvos, az ellenzéki DK fővárosi egészségpolitikusa. A Nemzeti Népegészségügyi Központtól ígéretet kapott, hogy megoldják a problémát, de vasárnapig nem történt változás.

A lap 20 háziorvost kérdezett meg, és 90 százalékuk arra panaszkodott, hogy igen nagy az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt, de alig tudnak valamivel oltani, a kapott készleteik már elfogytak, vagy elfogynak. A pótlásról pedig hiába érdeklődnek, konkrét választ nem kapnak, hogy mikor kerülhet rá sor. Amíg tavaly a rendelkezésre álló mennyiség 50-60 százaléka fogyott el, addig idén ennek többszöröse az érdeklődés. Az okot abban vélik felfedezni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én azt ígérte, mindenki ingyenesen juthat hozzá az oltáshoz.

Miután a szakértők arról beszélnek, hogy a koronavírus-fertőzés és az influenza együtt komoly veszélyt jelent, érthető is a fokozott érdeklődés. A gond az, hogy a miniszterelnöki bejelentéskor már legyártották az átlagos évben szükséges 1,3 millió adag vakcinát, az újragyártáshoz pedig fél évre van szükség.