Kiállt az Országos Bírói Tanács a betámadott bíró mellett

Kiállt az Országos Bírói Tanács a betámadott bíró mellett

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiállt Vasvári Csaba mellett az Országos Bírói Tanács, miután előbbit betámadta a a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap, illetve az Origo. A kritikák azután érkeztek, hogy a Fővárosi Törvényszék bírájaként dolgozó Vasvári külső és belső befolyási kísérletekről nyilatkozott az Observernek. Vasvári korábban egyébként egy büntetőügy kapcsán egészen az Európai Unió Bíróságáig ment el állásfoglalást kérni. A főtanácsnok pedig megállapította, hogy a legfőbb ügyész és a Kúria is az uniós joggal ellentétesen jártak el.

A Magyar Nemzet néven megjelenő lap az Observer-nyilatkozatot követően arról írt, hogy Vasvári „Wikipédia-oldaláról eltűnt egy szövegrész, amely segítene kontextusba helyezni Vasvári Csaba évek óta folytatott kormányellenes agitálását: a 2006-os szerepvállalása a gyurcsányi terrorban.”

Az Országos Bírói Tanács erre válaszul kiadott közleményében visszautasított minden olyan állítást, mely szerint hivatalban lévő bírók valaha is bármilyen terror bírái lettek volna, vagy a politikai paletta bármely szereplőjéhez lennének köthetőek.

Modern, európai jogállamban nincs helye „egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak”, a bírói kritika vagy vélemény pedig nem értékelhető az ország elleni támadásként, azok a bírákat is megillető vélemény-nyilvánítási szabadság körébe tartoznak. A tanács megjegyezte, ahogy egy február 2-ai nyilatkozatban is írták, a bírói karra az elmúlt években egyre erősödő nyomás nehezedett.