Kiderült, a 1818-as telefonszámon kérhető az oltási adatok pontosítása

Kiderült, a 1818-as telefonszámon kérhető az oltási adatok pontosítása

Májer Sándorné szakápoló (b) beolt egy nõt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésû, koronavírus elleni vakcinájával Ottmár Edit háziorvos salgótarjáni rendelõjében 2021. február 11-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltandók a 1818 telefonszámon és e-mailen is kérhetik a pontatlanul regisztrált adatuk javítását – közölte a Koronavírus Sajtóközpont szombaton az MTI-vel. Mint írták: ha valaki az oltásra történő regisztrációkor pontatlanul adta meg adatát, és emiatt a neki küldött értesítőben téves adatot tapasztal, akkor az ingyenesen hívható 1818 telefonszámon vagy az adatvedelem [at] neak [dot] gov [dot] hu e-mail címen kérheti a regisztrációkor megadott adatai pontosítását, javítását.

Csütörtökön-pénteken mintegy 74 ezer ember oltása körül alakult ki fejetlenség, a technikai problémák néhány óra alatt maguk alá temették a hétvégére beharangozott tömeges oltást. Orbán Viktor pénteki rádiós tájékoztatója is megerősítette, súlyos malőr csúszhatott az adatok rögzítésébe és több mint valószínű, hogy nem végezték el a minden adatbázisnál elengedhetetlenül fontos adattisztítást, adatkarbantartást sem.

A telefonszámnak egyébként kalandos története van: pénteki rádiós tájékoztatóján Orbán Viktor hirtelen nem tudta megmondani a pontos elérhetőséget, de a kormányfő azt ígérte, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos majd elárulja. Ám, ahogy azt a 444 észrevette, az operatív törzs „tájékoztatóján” nem hangzott el semmi ezzel a telefonszámmal kapcsolatban.

Az adatkezeléshez az informatikai hátteret az állami NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. biztosítja, amely a legutóbbi nyilvános, 2018-as mérlege szerint közel 160 milliárd forintból gazdálkodik. A védekezést a Belügyminisztérium koordinálja, az oltási sorrendet pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állítja össze, ahogy arról beszámoltunk, meghamisított betegadatok alapján, sajnos eleve hibásan.