Kihirdette a kormány, mely családtámogatásokat hosszabbítják meg

Kihirdette a kormány, mely családtámogatásokat hosszabbítják meg

Képünk illusztráció (Fotó: Guillaume de Germain/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Otthonteremtési kedvezményeket és a babaváró hitelt is meghosszabbította 2024-ig a kormány – derült ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből.

Ebben többek közt az alábbi támogatásokat hosszabbították meg 2024-ig:

• az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatást,
• a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt,
• továbbá a babaváró támogatást is.

A Portfolio arra emlékeztetett, az új szabályokat már hónapok óta várták az érintett családosok és a támogatásokat közvetítő bankok, ugyanis három nap múlva, december 31-én jártak volna le a fenti kedvezmények, ha nem lép a kormány. Hozzátették: a „normál” csok és a csokot igénybevevők lakásáfa-illetékmentessége nem volt határidőhöz kötött, így azokat nem kellett meghosszabbítani. Ám a falusi CSOK, továbbá az 5 százalékos lakásvásárlási és a 27 százalékos lakásépítési áfa visszatérítése év végével megszűnt volna, így viszont továbbra is lehet őket igényelni egészen 2024. december 31-ig.

A lap szerint viszont úgy tűnik, az otthonfelújítási támogatást elengedi a kormány az idei év végével, a támogatási kérelmet, ezt ugyanis eddig még nem hosszabbította meg a kormány. 

Ugyancsak ebben a közlönyben hirdették ki, hogy azoknak a nőknek, akik gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük 30 éves kor alatt. Emellett módosították a hallgatói hitelrendszerről szóló kormányrendeletet is. Eszerint ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesülhet. Ehhez az szükséges, hogy a gyermektámogatás iránti kérelmét a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtsa a Diákhitel szervezethez.