Kijevben van Karácsony Gergely

Kijevben van Karácsony Gergely

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalos látogatásra a háború sújtotta Ukrajnába, egészen pontosan Kijevbe érkezett Karácsony Gergely. A főpolgármester – a Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint – Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel a kijevi főpolgármester, Vitalij Klicsko meghívására érkezett.

A tervezett program szerint a V4-csoport főpolgármesterei Kijev főpolgármesterén kívül magasrangú ukrán tisztviselőkkel, Bucsa város polgármesterével, és vezető uniós diplomatákkal is találkoznak.

A kijevi látogatás célja annak áttekintése – írták –, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának és az ukrán főváros polgárainak. 

Karácsony Gergely egy nemzetközi sajtótájékoztatón – a beszámoló szerint – szolidaritását fejezte ki az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával. Azt hangsúlyozta, hogy„Budapest Ukrajna mellett áll és „a magyar kormány nem azonos Magyarországgal”. – Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok millió, köztük sok budapesti fejezi sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal – fogalmazott, hozzátéve, hogy miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét.