Orbán Viktor kinevezte az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatóját

Orbán Viktor kinevezte az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatóját

Az Országos Atomenergia Hivatal bejárata Óbudán a Fényes Adolf utca 4-ben (Fotó:
MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az Országos Atomenergia Hivatal a függetlenségének megerősítése érdekében” jövő januártól kikerül a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca szerint az átalakulás „egy nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellnek megfelelően történne, amely a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatal számára, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését”.  

A hivatal vezetőjének Orbán Viktor miniszterelnök 2021. szeptember 29-étől Kádár Andreát nevezte ki. Az OAH főigazgatója gyakorlatilag elmozdíthatatlan, egy későbbi miniszterelnök sem válthatja le.

Kádár Andrea 2003-tól a Külügyminisztériumban és Magyarország Állandó Képviseletén dolgozott Brüsszelben, majd a Miniszterelnökség Nemzetbiztonsági Irodát vezető helyettes államtitkára volt. 2014-től látta el az energiaügyért illetve az energiapolitikáért felelős helyettes államtitkári feladatokat. Fő munkaterületét a bányászati, a villamosenergia- és földgázellátással, távhőszolgáltatással kapcsolatos kérdések mellett az atomenergia békés célú alkalmazását és a radioaktív hulladékkezelést érintő szabályozási, stratégiai ügyek határozták meg, valamint részt vett a Paks II projekthez kapcsolódó jogszabályi keret megteremtésében, hazai és uniós egyeztetésében is. 2014 óta képviseli Magyarországot a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség kormányzótanácsában.

Kádár Andrea utódjáról a későbbiekben születik döntés - jelezte közleményében az ITM.