Kitüntettek tíz határon túlit, de az MTI-hírbe csak az államtitkár beszéde fért bele, a díjazottak nevei nem

Kitüntettek tíz határon túlit, de az MTI-hírbe csak az államtitkár beszéde fért bele, a díjazottak nevei nem

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j) a kitüntetettekkel a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóünnepségén a Budavári Palota Főőrség épületében 2022. augusztus 19-én. A díjat tíz határon túli, kulturális területen tevékenykedő embernek, illetve szervezetnek ítélték oda. (MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délután 2 óra 41 perckor az alábbi hír jelent meg az adófizetők pénzéből fenntartott Magyar Távirati Iroda hírfolyámában:

Augusztus 20. - Potápi: meg kell védeni a nemzetet
 
Budapest, 2022. augusztus 19., péntek (MTI) - Meg kell védeni a nemzetet, biztonságot kell teremteni az emberek számára - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken, amikor a nemzeti ünnep alkalmából átadta a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjakat Budapesten.
A díjat tíz határon túli, kulturális területen tevékenykedő embernek, illetve szervezetnek ítélték oda. Potápi Árpád János ünnepi beszédében kiemelte: a mai egyre bizonytalanabb és nehezebbé váló világban adjon biztonságot az, hogy minden magyar tudhatja, cselekvő összefogásban gondoskodunk egymásról.
"Magyarország minden magyar hazája, minden magyar számíthat Magyarországra, ahogyan mi is számítunk minden magyar emberre" - fogalmazott.
Az államtitkár hangsúlyozta: tizenkét év nemzetépítő munkájával felépítettek egy erős intézményrendszert, megszilárdították a gondoskodó közösségeket és növelték a szülőföld megtartó erejét. Most a közös munka gyümölcseinek megóvása és megőrzése a fontos - tette hozzá.
Közölte, lehetőség van arra is, hogy megújuljunk és valami újat teremtsünk. Ennek gyökere nemzeti kapcsolataink megújításából táplálkozhat.
Az összetartozás tudata is kell ahhoz, hogy nemzetünk biztonsággal élje át a mostani nehezebb időket - mondta.
Az államtitkár úgy fogalmazott: a magyar leleményes nép, a nehéz körülmények között sosem a feladást, a vegetálást választja, hanem a megoldásra törekszik. Fontos, hogy a kialakított szoros köteléket most erre is használjuk.
"Dolgozzunk úgy, hogy egy év múlva el tudjuk mondani, sikerült összezárnunk és együtt gondolkodnunk" - emelte ki.
Potápi Árpád János emlékeztetett: augusztus 20. a legrégebbi nemzeti ünnepünk, amely világi és egyházi ünnep, de jeles nap a magyar néprajzban is.
Azt mondta, március 15., augusztus 20. és október 23. olyan mérföldkövek számunkra, amelyeknél megállva lehetőségünk van a nemzeti összetartozás érzésének közös megélésére, megtapasztalva egyénenként és közösségi szinten is, hogy nem vagyunk egyedül a világon, mindenhol számíthatunk nemzettársaink támogatására és szeretetére.
Az államtitkár felidézte, hogy 2019-től Kallós Zoltán nevét viseli az előtte Külhoni Magyarságért Díjként ismert elismerő kitüntetés. Szimbolikusnak nevezte, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában is jól ismert Kallós Zoltánról nevezték el a miniszterelnök által adományozott, a külhoni magyarságért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenységet elismerő díjat.
A Kallós Zoltán által a szórványban élő magyarság körében végzett népzenei és néprajzi gyűjtő- és ismeretterjesztő munka a folytatása volt annak, amit Kodály Zoltán és Bartók Béla a népzene terén elkezdett - mutatott rá.
A díjazottak is olyanok, akik az összetartozás érzését a közösség érdekében erőforrássá tették, ezáltal gazdagítva a külhoni magyarság életét - emelte ki Potápi Árpád János.
 
(FOTÓ)
gká \ bám \ bvz \ ppd \ gry \ brr
MTI 2022. augusztus 19., péntek 14:41
 

Tehát kitüntettek tíz határon túli magyar embert, illetve szervezetet, de hogy kik ők, az nem fontos az MTI-nek, hiszen mindössze biodíszletek a Potápi Árpád Jánost fényező tudósításhoz. Az államtitkár nevét persze ötször is leírták a hírben, köztük a címben is (az MTI-nél jó ideje címadási gyakorlat, hogy nem a lényeg van kiemelve benne, hanem az, amit egy idézet egy fideszes politikustól), ráadásként még négyszer leírták az államtitkár szót is.

Érdekesség még a hírben összesen hat darab szignó – nem valószínű, hogy összesen ennyien dolgozott ezen a nem túl hosszú tudósításon, hanem a távirati irodában ennyi kézen (cenzoron?) kell átmenjen kiadás előtt egy olyan hír, amelyben szerepel egy fontos kormánypárti politikus.

Az eseményről kiadtak egy fotót is, megerősítve, hogy tényleg csak biodíszletek voltak a kitüntetettek, mert a képaláírásban sincs ott a nevük – holott az MTI-nél korábban az volt a gyakorlat, hogy a képen szereplő összes embert felsorolták. A Kovács Attila által elkészített fotót az alábbi szöveggel tették közzé: „Budapest, 2022. augusztus 19. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j) a kitüntetettekkel a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóünnepségén a Budavári Palota Főőrség épületében 2022. augusztus 19-én. A díjat tíz határon túli, kulturális területen tevékenykedő embernek, illetve szervezetnek ítélték oda.”

Később a ma7.sk portál közzétette a díjazottak névsorát, így a szélesebb közönség is megtudhatja, kik érdemelték ki a kitüntetéseket.

A díjazottak a következők:

Bogdán Zsolt színművész (Erdély)

Kolozsi Tibor szobrász (Erdély)

Márton Árpád festőművész (Erdély)

Pázmáneum Polgári Társulás (Felvidék)

Szobiné Kerekes Eszter pedagógus, kultúraszervező, Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házának alapítója (Felvidék)

Martonosi Testvériség Művelődési Társulat (Vajdaság)

Muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület (Vajdaság)

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület (Vajdaság)

Milován Sándor, a KMKSZ alapító tagja (Kárpátalja)

Bence Lajos irodalomtörténész, újságíró (Muravidék)