Kollégáinkat fenyegette meg Magomed

Kollégáinkat fenyegette meg Magomed

Magomed Daszajev

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csecsen származású Magomed Daszajev azzal vált ismertté a nyilvánosság előtt, hogy 2017-ben nyomásgyakorlással elérte, hogy Komáromy Gergő ellenzéki aktivista, zenész egy kamera előtt kérjen bocsánatot, amiért narancssárga festékkel öntötte le a szovjet katonai emlékművet a Szabadság téren. Komáromy a Fidesz-kormány és az oroszok érdekeinek összefonódása ellen tiltakozott korábban. Az Index arról számolt be, hogy a férfi a budapesti oroszok Facebook-csoportjában Komáromy súlyos bántalmazását tervezte, dühét pedig az orosz nagykövetség egyik munkatársa próbálta csillapítani, aki ismerheti Magomed Daszajevet.

A csecsen férfiról a Magyar Nemzet írta meg, hogy tavaly már közel három éve nem rendelkezett érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel. Daszajevről alapos hatósági vizsgálatot követelt az ellenzék – Orbán Viktor is felszólította Pintér Sándor belügyminisztert az eset kivizsgálására –, amelynek hatására kiderült, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal is megfigyelés alatt tartja kapcsolatrendszere miatt a férfit.

2017 júniusában megkerestük magát Daszajevet is, aki a vele kapcsolatos eljárások özöne ellenére teljes nyugalommal járta a belvárosi utcákat, és éppen újabb vállalkozását, egy segwaykölcsönzőt igyekezett felfuttatni. Cikkeink nemcsak erről, hanem az orosz titkosszolgálatokhoz fűződő lehetséges kapcsolatairól is szóltak – ezt a férfi vicceskedő, ironizáló megjegyzésekkel hárította akkor.

Magomed Daszajev egészen idén májusig egyszer sem mondta nyíltan, hogy problémái lettek volna a cikkekkel. Az elmúlt hét során azonban az esettel foglalkozó egyik kollégánk családtagján keresztül üzent, majd végül egy indulatokkal teli telefonhívásban fenyegetőzni kezdett, hogy a cikkek írói „nézzenek a hátuk mögé”, a nyílt utcán is bármikor rájuk támadhat. Mindezt hangfelvétel is igazolja. Az egyik érintett, Unyatyinszki György a héten szerdán a rendőrségnél feljelentést tett.

Ez a cikk a Magyar Hang 1. számában jelent meg, 2018. május 18-án. A teljes lapot keresse az újságárusoknál, vagy vásárolja meg a Digitalstandon, elektronikus formában. Csatlakozzon előfizetőink táborához, hogy a következő számot már házhoz kapja!