Kormányinfó 144. – Gulyás Gergely: Borkai ügye a magánélet része, de erkölcsileg elítélendő

Kormányinfó 144. – Gulyás Gergely: Borkai ügye a magánélet része, de erkölcsileg elítélendő

Fotó: Médiaklikk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

12:36 Fideszes polgármesterek bármit képesek átadni, Vácon például egy homokozót, padot, napvitorlát, Baján egy félkész hidat. Ez központi iránymutatás alapján történik? – kérdeztük Gulyástól. Szerinte említettünk tíz esetet, de 3200 településen lesz választás. Lehet, hogy valahol nem jó gyakorlatot követtek, de vannak más helyek is, és a váci kétszer kétsávos út átadásáról emlékezne ő meg. Maga is átadott egy játszóteret, amire büszke is.

12:31 Komoly telekbizniszben vett részt az Audi Győrnél, ez belefér a jó erkölcsbe? Lapunknak Gulyás azt felelte, meg kell nézni, hogy megfelelő piaci értéken cserélt-e a föld gazdát. Kifejtette, ilyen esetekről sokat hallunk, a kormány ezért olyan törvényt akar elfogadni, hogy amikor valaki ingatlant vesz, majd nagyon gyorsan nagy haszonnal adja el, akkor drasztikus adófizetési kötelezettsége legyen. Ez az elképzelés azonban szerinte nem az Audi, hanem az általános tapasztalatok miatt merült fel.
Beletartozik-e a tapasztalatokba, hogy Rogán Antal ügyvédjéhez, Kertész Balázshoz hogy került-e egy belvárosi lakás? Gulyás a válaszában úgy fogalmazott, hogy nem akar ítélkezni konkrét, általa nem ismert ügyek felett. De minden visszaélést az tud mérsékelni, ha a jogi kiskaput bezárják, mondta.

12:28 Mi a helyzet az orvosok, egészségügyi dolgozók bérrendezésével? – kérdezte lapunk. Az ápolói bérek 70 százalékkal fognak emelkedni, az orvosokat illetően pedig a forrás arra szolgál, hogy orvosbéreket is emeljenek. Magyarországon még mindig alacsonyak az orvosbérek, ismerte el Gulyás, de hozzátette, hogy ők nagyon sokat tettek. 2020. január 1-jén szerinte biztosan emelkedni fognak az orvosbérek, mondta. További kérdésünkre megjegyezte, hogy ő nem használta soha a NER fogalmat, ezért nem tudja meghatározni, mit kell érteni alatta, de amúgy mindenkit beleértene, aki itt él és jó szándékkal dolgozik.

12:22 Ha offshore-lovagokkal érzi jól magát a győri polgármester, az hogyan változtatja meg Gulyás álláspontját? A miniszter elmondta, épp ők tiltották meg az offshore-cégekkel történő üzletelést, de offshore-céget létrehozni nem törvénytelen, ezért nem minősítené azt, ki kivel tölti a szabadidejét. „Mindenkinek javaslom a Mandiner hetilap megvásárlását, mert ők sem az egyikről, sem a másikról nem számoltak be” – mondta Gulyás Gergely, Wittinghoffra is utalva. „Ha én lennék a főszerkesztő, nem foglalkoznék vele, ezért javaslom a Mandinert” – tette hozzá.
A Mandiner a Borkai Zsolt nyilvános beismeréséről szóló videó alá írta oda, hogy ők szexvideókkal nem foglalkoznak, valamiért megfeledkezve arról, hogy itt bőven nem csak a szexuális együttlétekről van szó.

12:20 A törökök szíriai kurd állásokat lőnek, hogy térnének így vissza oda az emberek? – tette fel a kérdést a 168 Óra. Gulyás Gergely megkerülte a válaszadást, a közös uniós nyilatkozatra hivatkozott.

12:19 Kormánydöntés nem született még arról, hogy eladják a mátrai erőműben való részesedést.

12:14 A magyar kormány tisztában volt azzal, hogy Trócsányi Lászlót kritikák érhetik, akkor miért álltak bele a jelölésébe? – kérdezte a 168 Óra. Gulyás szerint az egyik legalkalmasabb lett volna Trócsányi, és ő is beleállt, ezért próbálkoztak. „Azt is tudtuk, hogy van igény arra az Európai Parlamentben, hogy magyar vért lássanak” – jelentette ki. De szerinte eddig az volt a gyakorlat, hogy a kormányok politikusokat jelöltek, talán csak Andor László volt a kivétel, ezért követték ők is ezt.

12:12 Elfogult a közmédia? Gulyás azt mondta, keveset nézi ahhoz a közmédiát, hogy véleményt tudjuk alkotni, de ha összehasonlítja a némettel, megnyugszik, hogy a magyar milyen objektív. Nem érzi azt, hogy a kormánynak kell a Médiahatóság szerepét átvennie.

12:08 Részben az Európai Bizottság felelős azért, hogy a britek az EU-ból való távozásra szavaztak – állította Gulyás Gergely az ARD kérdésére. Egyébként úgy látja, az elmúlt öt évben akik a jogállamiságra hivatkoztak, ezzel csak a bevándorlásellenes erőket igyekeztek támadni. Ha pedig lesz olyan kérés a britektől, hogy halasszák el a brexitet, majd akkor kialakítja erről a magyar kormány az álláspontját.

12:00 A fogorvosok esetében szükséges a béremelés, de Gulyás Gergely szerint nem lehet kétségbe vonni, hogy az egészségügyben mennyi fizetésemelés történt már a kormánynak köszönhetően.

11:59 Mit gondol a kormány arról, hogy Greta Thunberg Nobel-békedíjban részesüljön? – kérdezte a Vasárnap.hu. Érdekes felvetés – válaszolta Gulyás Gergely.

11:51 Azokon a kormányzati megbeszéléseken, amiken Gulyás Gergely részt vesz, nem szoktak olyanok elhangzani, amik ha kikerülnek, kínosak lennének – állította Gulyás Gergely. A kampány során a közmédia túlzottan elfogult a kormánypártok iránt, vetette fel a Klubrádió, de a miniszter szerint a vád valósággá válna, ha az ügyet neki kellene elbírálnia.

11:44 Gulyás nem tud igazságot tenni, szerinte akár alaptalan vádaskodás is lehet az az erőszakügy, ami a kormánypárti sajtóban megjelent László Imre ellenzéki polgármester-jelölt kapcsán. A miniszter hozzátette, ők abszolút elítélik az erőszakot, de nem merne igazságot tenni.

11:40 Miért kellene adóelkerülés gyanújával vizsgálatot indítani Borkai Zsolt ellen? Gulyás Gergely az Mfor.hu-nak azt mondta, Borkai polgármesteri és MOB-vezetői fizetéséből egy ilyen luxusút simán finanszírozható.

11:36 Ha Karácsony nyer, módosítanak-e a fővárosi kompetenciákon? – kérdezte az Azonnali, Gulyás úgy felelt, katasztrófa-forgatókönyvekkel nem készülnek. A miniszter tehát nem cáfolta, hogy ilyet megtennének.

11:33 Indul-e a Fideszen belül etikai eljárás Borkaival szemben? – érdeklődött Gulyástól az Azonnali. De a miniszter nem kívánta a Fidesz ügyeit kommentálni. Szóba került még az egri hangfelvétel is, amelyen Oroján Sándor arról beszél, hogy aki elkezdi a NER-t elkezdi támadni, rögtön ellenséggé válik. Gulyás viszont nem így látja a mindennapi helyzetet, és szerinte a kormánypártok barátokat keresnek, nem ellenségeket. „Ha ön NER alatt a kormánypártokat érti” – tette hozzá Gulyás, aki elmondása alapján sosem használta a NER kifejezést.

11:30 Méltányolni kell Törökország szerepét abban, amit a menekültügyben tesz, és ha elindulnak Európa felé, az csak jó lesz – jelentette ki Gulyás Gergely arról a Törökországról, ami épp a napokban hatolt be Észak-Szíriába, és indított véres offenzívát a kurdokkal szemben.

11:25 Érdekes, hogy ezeket a kérdéseket nem Wittinghoff Tamás kapcsán teszi fel – válaszolta Gulyás az Indexnek, bár meglepő lett volna, ha az a kérdés hangzik el, hogy Wittinghoffnak van-e helye a Fideszben. De Gulyás hozzátette, ő nem a Fidesz képviseletében tartja a kormányinfót.

11:20 A kormány indít-e vizsgálatot Borkai Zsolt ügyében? – kérdezte az Index. Gulyás szerint ez nem feladatuk, az Index viszont úgy véli, nagyon is nemzetbiztonsági hatáskör lehet a zsarolhatóság és a további fenyegetések ügye. Gulyás zsarolhatóságot nehezen lát az ügyben, ha korábban pedig lett volna ilyen, az büntetőjogi kategória, a polgármester akkor tehetett volna feljelentést. A miniszter erre a felvetésre úgy reagált, bezzeg Wittinghoff Tamás kapcsán nem tették fel ezt a kérdést. Az Index feltette, a miniszter annyit mond, ugyanaz a válasza.

11:16 Karácsony Gergely olyan ígéreteket tesz, amik állami kompetenciákat érintenek, mi a véleménye erről? A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap kőkemény kérdésére Gulyás elmondta, új adókat ki tud vetni Karácsony, mert van ilyen kompetenciája a fővárosnak, ugyanakkor a többiben szerinte a párbeszédes politikus felelőtlen ígéreteket tesz, vagy tudatosan akarja megtéveszteni a választókat.

11:14 Nem a kormány nem kíván együttműködni az ellenzéki városvezetőkkel, hanem a velük szemben induló politikai erőkből hiányzik a partnerség, legalábbis Gulyás így vélekedik. A miniszter kijelentette, korábban ő is áldozata lett az ilyen félreértéseknek, miközben nem azt mondta szerinte, hogy nem fogják segíteni az ellenzéki városokat.

11:11 A jogerős ítéletig Simonka Györgyöt is megilleti az ártatlanság joga a miniszter álláspontja szerint. Az ATV a 24.hu mai cikke kapcsán érdeklődött, amelyben azt írják, Simonka kenőpénzt adott a NAV-eljárás leállításáért.

11:09 „Nem tudok jósolni azt illetően, hogy Borkai meg fogja-e nyerni a választást, és esélylatolgatásban sem veszek részt” – jelentette ki Gulyás Gergely, majd hozzátette, hogy politikustársa városvezetői tapasztalatát nem érte kritika, ha erkölcsi döccenő akadt is.

11:05 Az ATV visszatért az adriai „szexorgiára”, és kíváncsi volt, ez milyen relációban áll a keresztény szabadsággal. Gulyás szerint semmilyenben. A miniszter továbbá nem feltételezi, hogy Borkai korrupciós ügybe keveredett volna. Hárommilliós uniós pályázati pénzt kapott a videón látott egyik fiatal hölgy, de Gulyás válaszában úgy fogalmazott, hárommilliós uniós pénzt Borkai nem osztott. Mindezek mellett a miniszter tovább viccelődött azzal, hogy a közvetítésre tizennyolcas karikát kellene kitenni, majd hozzáfűzte, hogy az ellenzék minden határon túlment.

11:01 A Hír Tv Dobrev Klára mondataira reagáltatna, amire az ügyben ezek szerint a leginkább érintett Gulyás megint Karácsony elásós mondatát emlegette. Azonban elismerte, hogy túl sok kommentálni valója neki nincs abban, hogy mit mond a DK-s EP-képviselő az uniós forrásokról. Ezek után még hosszan beszélt arról, ők mit gondolnak a bevándorláspolitikáról és az uniós migrációs álláspontról.

10:59 Gulyás elmondása szerint ő nem tartozik abba a körbe, amelyik tudott a Borkai-felvételről, és nincs is tudomása arról, hogy valamelyik párttársa ismerte volna a képeket és a videókat.

10:57 „Mindenki a szabadidejét azzal tölti, akivel akarja” – jelentette ki Gulyás annak kapcsán, hogy Rákosfalvy Zoltánnal volt a hajón Borkai Zsolt. Győr városa semmilyen kaszinókoncesszióról nem döntött – ütötte el azt a kérdést, hogy Rákosfalvyhoz milyen üzletek futottak be. Úgy fogalmazott, a kormány nem képviseltette magát az említett jachton.

10:55 „Mi került nyilvánosságra?” – kérdezett vissza a Borkai Zsoltról kikerült felvételek kapcsán Gulyás Gergely. Erre a kérdező újságíró felvetette, az is Borkai magánügye-e, hogy Rákosfalvy Zoltán ügyvédhez mennyi közpénz jut. Eddig Magyarországon a magánélet bizonyos határait ezek a vádaskodások nem lépték át – állította Gulyás, úgy látszik megfeledkezhetett Volner Jánosról, akiről a Ripostban jelentek meg felvételek. A miniszter azt mondta, a magánélet része, ami a jachton történt, de helytelen és erkölcsileg elítélendő. Az üzleti részét külön kérdésnek tekintené, tehát a gazdasági érdekeltségek ügyét külön kell tisztázni, a kettőt kár összekapcsolni egymással.
Gulyás összekapcsolta a Wittinghoff Tamás polgármesterről kikerült videóval az ügyet, megfeledkezve arról, hogy ott nem egy luxushajóútról és korrupciós vádakról volt szó.

10:50: „Az autóvásárlási kedvezmény működése érdekében további kétmilliárd forintról döntött szerdán a kormány. Babaváró támogatásra eddig negyvenezer igénylést nyújtottak be, és harmincezer megkötött szerződés van” – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A nagycsaládos autóvásárlási kedvezményre 16 ezer kérelmet nyújtottak be, ezért volt szükség további kétmilliárd forint csoportosítására is. A falusi csoknál eddig 1461 benyújtott kérelem volt.

A köztévé a kispesti szocialista felvételre volt kíváncsi, erre felvetésre Gulyás Gergely ironikus választ adott, felemlegetve a Karácsony Gergely-hanganyagon elhangzott elásós részletet és azt, hogy a kispesti ellenzéki képviselők szerinte mennyire nem ismerik egymást.

A legutóbbi kormányinfón ezekről volt szó.

Kormányinfó 143.: Gulyás Gergely szerint beteg kisgyerekeket használnak politikai célokra | Magyar Hang

Ezúttal is készültünk kérdésekkel.