Kormányinfó 148. – Gulyás: Tusknak kell döntenie, milyen irányba megy a Néppárt

Kormányinfó 148. – Gulyás: Tusknak kell döntenie, milyen irányba megy a Néppárt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kezdődik a 148. kormányinfó, kövessék velünk Gulyás Gergely sajtótájékoztatóját!

12:00 Rogán Antal válása közügy-e? – kérdezte lapunk. Gulyás szerint nem. Nem vár jóindulatot politikusokkal szemben, de minimális belátást igen. Ha ez valamilyen sajtóorgánumban jelenik meg, akkor nem követi heteken át tartó találgatás? És nem kérdezte volna valaki erről őt a kormányinfón? Gulyás Gergely szerint könnyű belátni, hogy ilyen helyzetben ezt meg kell előzni közlemény kiadásával. Számíthatunk-e arra, hogy a kormánytagok a továbbiakban is így fog részleteket közölni a magánéletükről? Gulyás nem tervez ilyet, de Rogán eljárását helyesnek tartja. Ezután véget ért a 148. kormányinfó.

11:58 Erdogan – izraeli lapértesülések szerint – egy törökországi imaházban dzsihadista kijelentéseket tett, és nyíltan erőszakra szólított fel a hitetlenek ellen. Mit gondolnak erről?
A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem akart kommentálni egy külföldi államfő kapcsán lapértesüléseket. A ciszjordániai telepek kapcsán szintén lapértesülésekről van szó.
A magyar külügy utasította a diplomatáit, hogy minden eszközzel akadályozzon meg olyan uniós állásfoglalást, amely elítéli az illegális izraeli telepek létesítését Ciszjordániában? Gulyás a külügy megkeresését javasolja az ügyben.
A külügy egy független szereplő a magyar kormányon belül? A külügyminisztérium magánügye ez? Nem, de erről a külügy tud választ adni, mondta Gulyás.

11:56 Fellángoltak a viták Horthy Miklós személyéről, mi a kormány álláspontja? – kérdezte továbbra is lapunk. Gulyás szerint a történészi vitákat nem lehet aktuális viták kapcsán jól és méltányosan eldönteni. A kormány nem támogatott Horthy-szobor felállítására vonatkozó kezdeményezést. Horthynak viszont komoly érdemei vannak abban, hogy a trianoni országcsonkítást követően az ország talpra tudott állni. Az is igaz, amit Orbán Viktor elmondott: 600 ezer zsidó honfitársunkat az állam a holokauszt során nem volt képes megvédeni.

11:52 Jobbikos javaslat szólt arról, hogy három lábon álló segítséget kaphassanak speciális helyzetben lévő gyermekek. Ezt a Fidesz viszont lesöpörte az asztalról. Az egészségi kassza legnagyobb nehézsége, hogy milyen gyógyszereket támogatnak, azok valódi megoldást jelentenek-e. Ha tudunk közmegegyezésre jutni, milyen formában nyújtsunk megoldást a ritka betegséggel rendelkezőknek, jussunk kompromisszumra, mondta, és örül annak, hogy több gyerek esetében is összefogott a társadalom. De miért nem tárgyalták a Jobbik javaslatát? Azért, mert a párt nyújtotta be? Gulyás szerint nem tartják döntő kérdésnek, ki nyújt be valamit, és végiggondolják majd.

11:50 Gulyás áprilisban azt mondta, már az idei év tavaszán kiírhatják a János kórház rekonstrukciójára szóló pályázatot. A terület parlamenti képviselője Gulyás Gergely. Engedélyes tervek kellenek, és reméli, az idei évben megtörténhet ez, heti rendszerességgel foglalkoznak az üggyel, de kétségkívül van késedelem. Korábban azt is mondta, az Állami Egészségügyi Központtal kell együttműködniük. Gulyás kormányzati egyetemleges felelősség miatt nem kívánja a felelősséget kiporciózni.

11:44 Lapunk ezúttal is utolsóként kérdezhetett. Az első kérdés Hollik Istvánhoz szólt, aki javaslatára elfogadta a parlament, hogy a szülő lesz felelős a gyerek végzettséghez jutásáért. Hollik elmondta, osztrák modellt vettek át, ott is megvan a szülői felelősség, és ez a végzettség nélküli iskolaelhagyást megszünteti. Na de mindez egy-egy család szintjén mit jelenthet? Milyen juttatások megvonásáról lesz szó? Hollik szerint a kormányzatnak nem a szülők szankcionálása a célja, hanem hogy a gyerekek végzettséghez jussanak. Reméli, szankciót egyetlen szülő esetében sem kell bevezetni.
Melyek azok az aspektusok, amelyek alapján a magyarok és az osztrákok helyzete megfeleltethető: jövedelem, életszínvonal? Hollik úgy véli, a cél a közös. De ez független lehet az érintettek szociális helyzetétől? A politikus szerint minden államnak ez a célja, és a magyar állam lépései ezt elősegítik.

11:40 A magyar balliberális oldalt az antiszemitizmus csak addig érdekli, amíg politikai fegyverként használhatja, jelentette ki Gulyás. A Magyar Fórum továbbá arról érdeklődött, Gulyás szerint lesz-e olyan „harcos jobbikos”, aki szorgalmazza majd, hogy Gothár ne legyen a nemzet művésze. A miniszter erre nem tudott mit mondani, szerinte bármi előfordulhat.

11:33 Ötvenéves korra növelte a kormány a hadkötelességre behívhatóak életkorát, ennek mi az oka? – érdeklődött a Hvg. A honvédelmi tárca álláspontja volt ez, mondta Gulyás, de nincs szándékuk elrendelni a hadkötelezettséget. Ha háború van, akkor merülhet ez fel, de pillanatnyilag ez nem áll fenn, és „talán még a természeti katasztrófa is ebbe a körbe tartozik.”

11:30 Nehéz egy autóban megtiltani a dohányzást – reagált Gulyás Gergely arra, hogy Lázár János folytatja harcát a dohányzás ellen. A miniszter azért meghallgatná elődje érveit. Minderről az Mfor érdeklődött.

11:26 Az elmúlt években a magyar kormány több százmilliárdot költött a profi futball támogatására, miközben a focieredmények hosszú ideje nem jönnek. A kormány számára miért ennyire fontos a profi futball ilyen mértékű anyagi támogatása? Gulyás szerint a labdarúgás a legnépszerűbb sport Magyarországon. A miniszter érzelmi húrokat penget, mindenki jó érzésekkel gondol vissza a nagy eredményekre, és a magyar válogatott teljesítménye időnként szomorúságra is okot ad, de ezek a pénzek nem csak az élsportba mennek, hanem a tömegsporthoz és az utánpótláshoz is.

11:20 Mikor lesz új OBH-elnökválasztás? Áder János november 30-át követően fog jelölni, jelentette ki Gulyás. A kormánypártok majd akkor kialakítják álláspontjukat. Handó Tünde alkotmánybíróvá választása is szóba került. Gulyás látja az igyekezetet, hogy mindenbe belekössenek, de nem lát összefüggést az alkotmánybírói megbízatás és a jogszabály között, aminek köszönhetően a bírói jogviszonya szünetelni és nem megszűnni fog. Az Ab megbízatása egyébként is 12 évre szól, Handó korát megnézve pedig látszik, hogy a bírói szünetelésnek csak elvi jelentősége van, mondta Gulyás, hozzátéve, hogy nők korával nem illendő ilyen értelemben foglalkozni.

11:17 Ha a közigazgatási perrendtartást nem tartották be, akkor ahogy a másik fél, úgy az állam is panasszal fordulhat az Alkotmánybírósághoz – mondta Gulyás az Indexnek. A jelenleg hivatalban lévő Alkotmánybíróság a közérdekű adatokhoz való hozzáférés jogát pedig tágította szerinte.

10:58 Gulyás elmondása alapján népszavazásnak nincs értelme az atlétikai stadion ügyében, úgy véli, a kezdeményezők alapvető jogi kérdésekkel nincsenek tisztában, ugyanis novemberben dönteni kell az atlétikai vb-ről. És nem is olvasott olyan ellenzéki véleményt, hogy atlétikai központra egyáltalán ne lenne szükség.

10:56 Drákói szigorítású parlamenti fegyelmi rendet akar a kormány, vetette fel az ATV. A jelenleg 24 órája tartó parlamenti vita obstrukció? Gulyás az ott elhangzott érveket nem hallotta, viszont feltételezi, hogy az ellenzékiek nem tudnak újat mondani. Azzal nem ért egyet, hogy új fegyelmi vétséget hozna az új házszabály, és szerinte drákói szigorról sincs szó, mert máshol súlyosabb szabályok vannak. Ami egy munkahelyen nem megengedhető, az máshol sem, mondta. Az nem a kormány hatásköre, hogy állást foglaljon Jakab Péter székbe ülős esetében, mondta.

10:54 Ma már nem csupán meg lehet zsarolni politikusokat, hanem zsarolhatnak is, ahogy a gyanú szerint a Demokratikus Koalíció egyik politikusa tette, mondta Gulyás. A zsarolás súlyos bűncselekmény.

10:52 Visszavonja-e a kormány Gothár Péter Kossuth-díját, érdeklődött a Hír Tv. Gulyás elsődlegesnek tartja, hogy az ügyet kivizsgálják, van beismerő vallomás is, súlyos bűncselekményről van szó. „A balliberális kulturális oldalon nem először találkozunk azzal, hogy a szavak és a tettek szemben állnak, egy éve tussolnak el egy ilyen ügyet.” Úgy véli, az ügyészségnek van dolga ezzel, a „balliberális kulturális életnek” pedig ki kell vetnie magából azokat, akik szexuális bűncselekményre hajlamosak. Díjvisszavonás ügyében viszont óvatos lenne. Nem tudja, mikor kapott a rendező Kossuth-díjat, de úgy véli, most vált méltatlanná rá.

10:50 Ha Budapest nem kívánja az atlétikai világbajnokságot, azt kell elsősorban megvizsgálni, vidéken megrendezhető-e, ismételte el a korábbiakat a miniszter. De szerinte mindenki érdeke a világbajnokság megtartása. „Az, hogy valaki a kampányban nem túl felelősségteljes ígéreteket tett, és most foglya ennek, ez nem a mi bajunk.”

10:48 Ha a kormány nem támogatja, bevezethetik mégis a fővárosban a dugódíjat? – érdeklődött a Hír Tv. Gulyás úgy fogalmazott válaszába, a Fővárosi Közgyűlés saját hatáskörben dönthet így. A dízelautók esetében nem így látja, nem hiszi, hogy lenne jogi eszköze a kitiltásra a fővárosnak.

10:46 Egyre nagyobb a pedagógushiány, helyettesítésekkel oldják meg több helyen. Gulyás az OECD-adatokra hivatkozva azt mondta, mindez nem felel meg a valóságnak, a pedagóguslétszám nem csökken, a gyermekeké viszont radikálisan igen. Az egy tanárra jutó gyerekszám 11,5-ről 10,4-re csökkent, ilyen értelemben azt tudják mondani, hogy ma kevesebb gyermek jut egy pedagógusra. Azt persze szerinte meg kell nézni, milyenek a területi egyenlőtlenségek. Ha szükséges, a kormány érdeke is, hogy területi átcsoportosítással segítsenek.

10:44 A Helsinki Bizottság pert nyert a kormánnyal szemben, eleget tesznek-e az ítéletnek és bocsánatot kérnek? Gulyás elmondta, a jogszabálynak megfelelő időben az ítéletet végre fogják hajtani.

10:41 Miért szüntetik meg a közbeszerzések felügyeletét a kormányban? Gulyás Gergely kifejtette, eddig a kritikák arra vonatkoztak, hogy nem valami külső és független szerv végzi az ellenőrzést, ilyen viszont a továbbiakban is lesz. Az uniós források esetén megmaradnának a korábbi szabályok, mondta. Egyébként a Közbeszerzési Hatóságnál tartanák a hirdetmény-ellenőrzést. Kevesebb egyszereplős közbeszerzésre van szükség Gulyás szavai szerint.

10:38 Új elnöke lett a Néppártnak, aki a beszédében az ellenzék értelmezése szerint kifejezetten a Fideszre vonatkozó mondatokat tett, vetette fel szintén az RTL. Marad vagy távozik a Néppártból a Fidesz? Gulyás úgy véli, az ellenzék próbálja értelmezni Donald Tusk beszédét, de a beszédben ő semmi kifogást nem lát, kivéve a külső határkerítésre vonatkozó mondatokat. Tusknak kell eldöntenie, milyen irányvonalat választ, a Néppárt szempontjából ez a fő kérdés. Európai liberális párt szeretne lenni vagy konzervatív-jobbközép párt, Gulyás szerint ez a kérdés. „Ha ezzel kapcsolatos fordulat van, elég minket erről értesíteni.” Ha a Fidesz eredményét nem vesszük figyelembe, soha nem volt olyan gyenge, mint most, tette hozzá a miniszter.

10:35 Stratégiai vagyonnak tekinti a kormány a lignitvagyont, ez lehet még energiatartalék Magyarország számára – fejtette ki a miniszter. Állandó és folyamatos az ellenőrzés a mátrai erőműnél, megállapították, a kénhidrogén okozhatta a bűzhatást, de ilyen határérték alatti koncentráció esetén is előfordulhat. Mindezt Gulyás az RTL Klub kérdésére mondta, a csatorna a Mészáros Lőrinchez kötődő szénerőműről érdeklődött. A miniszter rendelkezésére álló adatok alapján 2017-ben még veszteséges volt az erőmű, de később nyereségessé vált.

10:33 A fővárosi klímavészhelyzetről is érdeklődött a köztévé, illetve arról, mi lesz a dízelautók esetleges kitiltásával. A kormány nem támogatja a dugódíjat, „a Demszky-korszak hagyatéka, és most már Karácsony főpolgármester úrnak kell eldöntenie, mit tesz Demszky hagyatékával.” Várják, hogy az új fővárosi vezetés mit kíván tenni. Dízelautók ügyében reméli, konszenzus lesz, és mégsem fogják ezeket kitiltani.

10:30 A köztévé teszi fel az első kérdést, Jakab Péterről érdeklődve, aki szerdán elfoglalta a miniszterelnök székét. Gulyás azt felelte, ahogy az elmúlt harminc évben, úgy most sincs a magyar kormánynak véleménye a házszabály módosításáról. Viszont parlamenti képviselőként úgy érzi, a gyermekek védelméről szóló napot sokan összetévesztették a gyereknappal. Szerinte tartani kell majd olyan napot, amikor bárki beülhet bármilyen székbe, amilyenre vágyik. „A parlamenti humor évszázadok óta velünk él, de korábban sokkal színvonalasabb volt.”

10:27 A kormány értékelte a gazdasági helyzetet, „a magyar gazdaság jobban teljesít.” Gulyás öt százalék körüli növekedésre számít, ami Európa egyik legjobb adata, sőt szerinte az Európai Unió legjobbja lehet. Viszont nem vagyunk függetlenek a többiektől, a magyar gazdaság a legintegráltabb, tette hozzá. Második gazdaságvédelmi akciótervet terveznek jövő év elején elfogadni, hogy a recesszióközeli helyzettől óvják Magyarországot.

10:25 A legutóbbi kormányülésen megtárgyaltak jó része még nyitva levő kérdéseket érint. Két hét múlva a NATO-csúcs miatt viszont nem lesz ülés. A magyar kormány üdvözli, hogy Várhelyi Olivér is a bizottság tagja lesz, és Gulyás Gergely szerint nagyon fajsúlyos pozíciót fog kapni. A miniszter ismertette az előzményeket, úgy gondolja, függetlenül a jelölt személyétől vannak kitéve támadásoknak, „elsősorban a bevándorláspárti, Soros György által támogatott” szereplők által. Kísérleteikről Gulyás azt mondta, eredménytelennek bizonyultak. A miniszter szerint Várhelyi az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező biztos lesz. Szeretnék, ha az új bizottság javítana az „elrontott bevándorláspolitikán”.