Navracsics Tibor: Nem lepődtünk meg

Navracsics Tibor: Nem lepődtünk meg

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfón 2022. november 30-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem érte meglepetésként a magyar kormányt, hogy az Európai Bizottság továbbra is befagyasztva tartaná az uniós források egy részét, illetve meghatározott feltételek után indítaná csak el a kifizetést. Navracsics Tibor az ügyben meghirdett rendkívüli kormányinfón azt mondta, hogy a bizottság több kritikája félreértésből adódik, illetve abból, hogy még nem fogadott el minden tervezett törvénymódosítást az Országgyűlés. Reményei szerint jövőre már úgy ülnek le tárgyalni, hogy minden feltétel rendben és hozzáférhetünk minden összeghez.

Nagy meglepetést nem okozott – ezt közölte Navracsics Tibor azután, hogy nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság döntését. Ahogy lapunk is beszámolt róla, a testület szerint a Magyarország által eddig megtett korrupcióellenes intézkedések kevesek, ezért 3000 milliárd forintnyi uniós forrás további befagyasztását javasolják. Elfogadásra javasolják ugyanakkor a covid utáni gazdasági helyreállítást segítő magyar tervet, de egyelőre azt a pénzt sem hívhatjuk le. Összesen 27 feltételt határoztak meg, ezeket kell teljesíteni.

A miniszter szerint a kohéziós alapokat érintő befagyasztást már korábban lehetett sejteni, hiszen erről szóltak újsághírek is. Ennek oka lehet szerinte az is, hogy az eddig a magyar kormány által vállaltak a törvényekbe iktatva tartalmaznak olyan határidőket is, amelyek még előttünk vannak. Ugyanakkor abban bízik, hogy ha teljesítjük a feltételeket, akkor 2023-ban hozzáférhetünk minden összeghez.  – Nem akarunk mismásolni, nem akarunk sunnyogni – szögezte le, hozzátéve, hogy a vállalt feltételeket teljesíteni fogják. Abban bízik, hogy jövő márciusban vagy akár májusban leülnek majd a bizottsággal, áttekintik a helyzetet és akkor mindent elfogadnak és megnyílik majd a lehetőség a pénzek lehívásához.

Navracsics Tibor emellett külön kiemelte, hogy az újjáépítési alapra vonatkozó tervet elfogadásra ajánlják, ezt jelentős lépésnek nevezte.

A végső döntést az uniós pénzügyminiszterek hozzák meg, eddig úgy lehetett tudni, hogy december 6-án, a friss hírek szerint azonban december 12-én. – A Visegrádi négyek egysége megbonthatatlan – fogalmazott Navracsics Tibor annak kapcsán, hogy mely országtól mit várhatnak.

A kormányinfón ugyancsak résztvevő Gulyás Gergely azt mondta, hogy a következő évben 2500 milliárd forintnyi uniós pénz érkezhet Magyarországra, ez is inkább a második félévben. Elmondása szerint a költségvetés stabil és reményeik szerint fenntarthatók lesznek a jövőben is azok az intézkedések, hogy az átlagfogyasztásig az emberek rezsicsökkentett árat fizetnek az energiáért. 

Navracsics Tibor összességében – szavai szerint – sikeresnek ítéli a tárgyalásait, ha még idén sikerül aláríni a szükséges megállapodásokat. Bízik benne, hogy ez meg is fog történni. Arra a kérdésre, hogy lemondana-e, ha ez mégsem történik meg, úgy felelt: „ha azért nem sikerül, mert részegen megyek egy tárgyalásra és ott sértegetek mindenkit, akkor lehet hogy lemondanék”. De ha minden tőlem telhetőt megtettem, akkor nem valószínű. Egyébként folyamatos tárgyalásban vannak az Európai Bizottsággal.

Az Európai Bizottság által meghatározott feltételek kapcsán Gulyás Gerely annyit mondott, hogy a bírósági szervezeti törvényt kell még módosítaniuk. Vannak viszont olyan kifogásai a bizottságnak, amelyek „félreértésen alapulnak” és vannak olyanok is, amelyeknél az egyetlen probléma, hogy még nem fogadta el az Országgyűlés. Példát is mondott a félreértésekre: a vagyonnyilatkozatoknál a bizottság számára nem volt egyértelmű, hogy a feltüntetendő ingatlanok között a külfödieket is fel kell-e tüntetni.

Felelőst egyelőre nem keresnek a helyzet kialkulásában, de Gulyás Gergely többször is kitért a baloldali képviselők Brüsszelben végzett „aknamunkájára”.

Szóba került a kormányinfón az is, hogy kirúgtak újabb nyolc tanárt a polgári engedetlenségben való részvételük miatt. Gulyás Gergely erre annyit mondott, hogy változatlan a kormány álláspontja a kérdésben: minden jogszerű tiltakozásra Magyarországon alkotmányos keretek között van lehetőség. A pedagógus béremelésre pedig – mint fogalmazott – jó esély van, ha az Európai Bizottsággal aláírják a megállapodást. – Csak a bizottságon múlik – fogalmazott.

Az üzemanyagokra kivetett ársapkát érintően Gulyás Gergely azt mondta, hogy legutóbb december 31-ig hosszabbították meg az intézkedést, ugyanakkor kénytelenek változtatni, ha az ellátásbiztonság van veszélyben. Ha a Mol képes az ellátásra, akkor nem kell változtatni, ha azonban nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor lépni kell.