Koronavírus: több mint ezer új fertőzött, éppen száz alatt az elhunytak száma

Koronavírus: több mint ezer új fertőzött, éppen száz alatt az elhunytak száma

A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnapra virradóra elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 602 főre emelkedett. Február vége óta nem volt ilyen alacsony a napi halálesetek száma.

1145 az új fertőzöttek száma, ez 231 fős csökkenést jelent az előző napi adathoz képest. Az új esetszám az egy héttel ezelőtt közölt 1593-nél is alacsonyabb, vagyis a trend további csökkenéséről beszélhetünk.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 568 329 fő, az aktív fertőzötteké pedig 194 778 főre csökkent. Jelenleg 3353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavírus adatokat közlő kormányzati portál. Ez utóbbi 17-tel marad el a szombati adattól.

A mintavételek száma 34 042, de ez valószínűleg két napra vonatkozik, miután szombaton nem közölt erre vonatkozó napi adatot a kormányzati portál, amint erre Hadházy Ákos független képviselő szombati Facebook-posztjában felhívta a figyelmet. Emiatt sajnos nem lehet megmondani, hogy az 1145 új eset hány tesztből jött ki.

Mint írják, folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 288 641 fő, közülük 2 488 118-an már a második oltást is megkapták. Egy nap alatt tehát 26 819-en kapták meg az első, és 35 515-en a második dózist. Ezek a számok az oltási tempó lassulásáról tanúskodnak, pedig Orbán Viktor miniszterelnök április elején még arra számított, hogy május közepén már 6 millió beoltottnál fogunk tartani.

Már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. Az online időpontfoglalóban Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat lehet jelenleg foglalni. Péntek éjfélkor lezárult a 16-18 évesek regisztrációja a jövő heti oltáshoz, több mint 84 ezer fiatal regisztrált, számukra is napokon belül megnyílik az online időpontfoglaló, amelyről külön tájékoztatást fognak adni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

A portál szerint a védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Mint írják, ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ezzel kapcsolatban egyre több olvasói jelzést kap lapunk, amelyek szerint akad tévedés, elírás a védettségi igazolványokon, illetve sokszor meg sem érkeznek a címzetthez, és nehézkes az ügyintézés.

Címkék: koronavírus