Korrupt határrendészek buktak le

Korrupt határrendészek buktak le

Vesztegetési pénz (Forrás: Központi Nyomozó Főügyészség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vettek 17 határrendészt és egy civil személyt korrupciós bűncselekmények miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el. Az ártándi, illetve nagykereki átkelőnél dolgozók egy évvel ezelőőtt állapodtak meg abban, hogy az ott átutazóktól rendszeresen „jogtalan előnyt fogadnak el”, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják. Az elkövetők között tiszti rendfokozatú nincs, a legmagasabb beosztású határrendész az átkelőhelyeken szolgálatot ellátó szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes volt. A két-két szolgálatirányító parancsnok, illetve átkelőhely-ügyeletes közvetlenül nem fogadott el pénzt, a bűncselekményeket azzal segítették, hogy korrupt kollégáikat olyan sávokra osztották be, ahol nagyobb esély volt a vesztegetési pénzek megszerzésére. Emellett persze nem is jelentették a vesztegetést, sőt, a pénzből még részesedést is kaptak.

Kedden este csaknem 300 rendőr és ügyész részvételével zajlott akció, a nyomozó ügyészség pedig végül elrendelte a 18 elkövető őrizetét.