Kövér már az Orbán-idézetekért is kitilt, megvon és büntet

Kövér már az Orbán-idézetekért is kitilt, megvon és büntet

Tandíjellenes Orbán-idézeteket maguk előtt tartó LMP-képviselők Ungár Péter parlamenti felszólalása alatt 2018. október 15-én (Fotó: Facebook/LMP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma ismét napirend előtti felszólalásokkal folytatódott a munka a magyar Országgyűlésben. Ungár Péter LMP-s képviselő felszólalásának lényege a Fidesz által bevezetendő tandíj volt. Miközben Ungár azt ecsetelte, akárhogy hívják is a felsőoktatásban majd befizetendő pénzt, az mindenképpen tandíj marad, addig frakciótársai – Szabó Szabolcs, Demeter Márta, Keresztes László Lóránt, Hohn Krisztina – különböző a tandíjról szóló Orbán Viktor-idézeteket tartalmazó papírlapokat emeltek a magasba.

„A tandíj mellőzésével is lehet fejleszteni az egyetemek és főiskolák működését.” - Orbán Viktor (2008. március)

„A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.” - Orbán Viktor (2012. július)

„Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt.” - Orbán Viktor (2008. február)

„Beszéljünk ismét egyenesen. A tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről.” - Orbán Viktor (2008. február)

„Sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét." - Orbán Viktor (2008. február)

Kövér László előbb háromszor figyelmeztette Ungár Pétert, hogy kérje meg párttársait, fejezzék be az akciójukat – mivel azt a házszabály szerint nem jelentették be a házbizottságnál, hogy szemléltető eszközöket akarnak használni –, majd kitiltotta őket a hétfői ülésről, egyben bejelentette, az érintett politikusok már nem szólalhatnak fel ma, és a tiszteletdíjukat sem kapják meg erre a napra. Vélhetően az is felbosszanthatta a Parlament elnökét, hogy az LMP politikusa kijelentette, ha a fideszes alapítók nem tanulhattak volna ingyen, akkor ma nem Orbán Viktornak, Áder Jánosnak és Kövér Lászlónak hívnák a legfőbb közjogi méltóságokat.

Kormányoldalról az Emmi államtitkára, Rétvári Bence közölte, bármit is mond Ungár, szó sincs arról, hogy a kormány tandíjat vezetne be, ugyanakkor hozzátette, a látott orbáni idézetekkel a mai napig egyetért, és ezt a kormány is tartja.

A Jobbik szintén a tandíjak felől érdeklődött.