Közmunkásokkal építtetett óvodát Demecser fura ura

Közmunkásokkal építtetett óvodát Demecser fura ura

A frissen átadott demecseri óvoda. Még nem dőlt össze, ez nagy siker (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesíthetetlen kivitelezési határidővel, mindössze hatvan nap alatt kellett volna felépíteni egy óvodát a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Demecserben, természetesen nem sikerült. Ez azonban nem minden: polgármester körül egymást érik a gyanús ügyek, amelyeket a Magyar Hang cikksorozatban göngyölít fel.

Váradi László demecseri fideszes polgármester közösségi oldalának borítófotója hű képet ad a négyezer lakosú nyírségi kisváros hatalmi viszonyairól. Ezen az erős fizikumú városvezető négy fideszes képviselő társaságában mosolyog a 2016-os időközi választáson elért győzelme után. Bár időközben sok minden történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város hattagú képviselő-testületében, a felvétel aktualitása nem kopott. Mert ugyan a képen látható képviselők a két ellenzékivel összefogva tavaly ősszel fegyelmi vizsgálatot indítottak a polgármester ellen, sőt egy időre a képviselők és a bíróság is felfüggesztette őt a tisztségéből, az érintettek azóta már ismét szoros szövetségesei Váradinak – aki február óta újra a város élén áll.

A véleményüket gyorsan változtató képviselők ma már nem szívesen emlékeznek a „bizottságos közjátékra”, figyelemre méltó, hogy helyben semmiféle látható következménnyel nem járt. Annak ellenére sem, hogy a fegyelmi vizsgálat a polgármestert érintően súlyos szabálytalanságok sorát tárta fel. Ezek mértékéről és súlyáról sokat elmond, hogy azok láttán a korábban Váradihoz végletekig lojális jegyző nem adta nevét a törvénysértőnek látszó gyakorlathoz, távozott a hivatalából.

Váradi László sokat dolgozó, határozott városvezető hírében áll, aki szívesen fényképezkedik fontos politikusokkal. Noha munkatársaival nem mindig a megfelelő hangot üti meg, környezete bizalma – így a fideszes képviselőké is – töretlen felé. Alighanem a feltétlen lojalitás az oka annak, hogy az ellenőrzési jogkörrel bíró pénzügyi bizottság fideszes elnöke kezdetben vonakodott lépni, amikor egy belső informatikai ellenőrzés során kiderült: az önkormányzatnak 62 millió forintos tartozása van, a polgármester pedig felhatalmazás nélkül rendelkezett a kifizetésekről.

Harc, majd kiegyezés

Tavaly október végére már a fideszesek is fújtak Váradira, így aztán a testület fegyelmi bizottságot alapított, a vizsgálat idejére pedig felfüggesztették tisztségéből. Itt derült ki többek között az is, hogy a környező települések polgármesterei egytől egyig bejelentették kilépésüket a demecseri szociális társulásból, mert lehetetlennek látták Váradival az együttműködést. A bizottság által megállapított súlyos szabálytalanságok után a képviselő-testület bíróságon kérte a polgármester tisztségének megszüntetését, ott azonban eljárási hiba miatt visszahelyezték székébe Váradit.

Ám ahelyett, hogy a hibát kijavították volna, és újra kezdeményezték volna Váradi visszahívását, a fideszes képviselők kiegyeztek a polgármesterrel: minapi érdeklődésünkkor maga a polgármester dicsekedett el azzal, hogy már az ítélethirdetés napján a testülettel vacsorázott Kisvárdán. Azóta információink szerint több fideszes képviselő rokona is munkát kapott az önkormányzatnál. A menesztése lekerült a napirendről, a testületet addig segítő ügyvéd megbízását visszavonták. Két képviselő azonban inkább felállt: az egyik fideszes – aki különben a fegyelmi bizottság tagja is volt – helyére egy párttársa került, Kovács Miklós (független, korábbi Fidesz-alelnök) pedig a testület hitelvesztése miatt adta vissza mandátumát.

Óriási monstrumot húznának fel Miskolc „Gellért-hegye" elé - Magyar Hang

Az önkormányzat asszisztál, a lakosokat és a helyi építészszakmát kihagyják a tervezésből. Sokan attól félnek, pláza lesz belőle.

Múlt szombaton a háborúskodásból semmi sem látszott, nagy volt az öröm Demecserben. Ekkor adták át az újjáépített óvodát és bölcsődét. Az avatón Váradi mellett szorongott Teremy Károlyné pénzügyi bizottsági elnök és Seszták Miklós volt miniszter, a Fidesz „térségi helytartója” is. Az évtizedek óta vágyott beruházást a kormánynak köszönheti a város, a 2016. végi pénzkisöpréskor nyert el az önkormányzat 250 millió forintot. Ám mivel önerőt nem tudtak hozzátenni, ennyiből kellett kihozni az 1600 négyzetméteres épületet. A közbeszerzésre így is akadtak jelentkezők. Furcsa módon mindhárom induló megdöbbentően rövid, 60 napos kivitelezési határidővel pályázott; a Nyír-Flop-Holding Kft. nettó 189 millió forintért vitte a beruházást (a pályázaton nem induló helyi építőipari cégek nagyjából 300 ezer forintos négyzetméterenkénti árral számoltak)

Közmunkások alapoztak

A szabálytalanságok sora azonban csak ez után következett. A fegyelmi jelentés szerint ugyanis a polgármester – a szerződés aláírása napján, 2017 augusztusában a még munkaterület átadása előtt utaltatta el az 57 millió forintos előleget a kivitelezőnek. Miután ez kiderült, két hónappal később került csak vissza a pénz az önkormányzathoz. A Nyír-Flop-Holding azonban már a visszautalás napján újra kérte az előleget. Váradi – noha nem volt testületi felhatalmazása – ekkor sem habozott: a hivatali visszaélés gyanúját felvetően utasította a pénzügyi dolgozót az átutalásra. Kérésére a polgármester írásba adva is vállalta a felelősséget az intézkedésért. Ezzel az önkormányzati törvény mellett a szervezeti és működési szabályzatot is megsértette, mivel csak hárommillió forintig rendelkezhetne a pénzek felhasználásáról.

Mészáros cége miatt tarolták le a ligetet Balatonszemesen - Magyar Hang

Az üdülőtulajdonosok a dél-balatoni vasútvonal felújítása óta küzdenek a gödrökkel és az összegyűlő vízzel.

A jogszabályokat a közfoglalkoztatásban is sajátosan értelmezték: az óvodaberuházáson ugyanis közmunkásokat is dolgoztattak. Erről a munkások beszéltek a bizottság előtt, és meghallgatásán a polgármester sem tagadta, sőt ellentmondásba keveredett: hol azt állította, hogy a közfoglalkoztatottak vele, hol pedig a vállalkozóval egyeztettek a munkákról. Azt azonban leszögezte, hogy a vállalkozói szerződés nem terjedt ki a bontásra. A közmunkások állítják: az építkezésben, például az alapozásban is részt vettek. Amikor telefonon erre rákérdeztük a polgármesternél, kitért a válasz elől.

Noha a törvény nem teszi lehetővé, hogy a közmunkások ilyen beruházáson dolgozzanak – meghatározott programokra jár támogatás –, a szükség nagy úr: minden bizonnyal a szűkös anyagi források kényszerítették szabálytalanságra az önkormányzatot. Könnyen lehet azonban, hogy többek ennél is vastagabb részt vállaltak a munkákból. Tapasztalataink szerint a faluban közszájon forog azok neve, akik ott teljesítették a közmunkát. Ottjártunkkor a Nyír-Flop-Holding egyetlen molinójával sem találkoztunk, de az átadásról készült fotókon sem látható a kft. egyetlen képviselője sem. Érdeklődésünkre Nyesti Csaba ügyvezető mereven elzárkózott minden tájékoztatástól, mondván, ő nem volt ott a kivitelezéskor.

„Nem fogod belőlem kiszedni”

Az nem újdonság, hogy a kivitelezési idő meghosszabbodását ügyeskedéssel el lehet érni. Váradi László szerint különböző akadályok miatt lett a két hónapos kivitelezésből egy év. „Jogilag megáll” – jegyezte meg a polgármester. Egy birtokunkban lévő iratból kiderül, többek között az esőnapok rögzítésével tolódott a határidő. Amikor a beruházáson dolgozó közmunkásokról kérdeztük Váradit, tegeződésre váltva azt mondta, „nem fogod belőlem kiszedni”. Majd elébe menve a kérdésemnek kijelentette: „Azt mondták, rossz az alapozás. De nem borult össze, áll az épület. Nettó 180 millió forintból (sic!) 1600 négyzetméteres óvoda épült, 100 ezer forintos négyzetméteráron. Ez a lényeg. Ha a bíróság nem helyez vissza, képtelenség lett volna megcsinálni” – fogalmazott a polgármester. Váradi szerint a vitás ügyek már a múlté, „működünk, szépen megy minden folyamatában”. A fegyelmi pedig, úgy gondolja, azért indult, mert a volt jegyző szerinte fals információkkal látta el a testületet.

Mindenesetre a rendőrség a fegyelmi bizottság jelentése alapján jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoz. Az eljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 19. számban? Itt megnézheti.
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.