Közös fővárosi listát javasol a DK az ellenzéki pártoknak

Közös fővárosi listát javasol a DK az ellenzéki pártoknak

Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője online sajtótájékoztatóján 2023. november 28-án. (Képernyőfelvétel: DK Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy a demokratikus ellenzéki pártok induljanak közös fővárosi listán a 2024-es önkormányzati választáson – mondta keddi, online sajtótájékoztatóján a DK frakciószóvivője.

Kálmán Olga kijelentette: a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, napirendre fogja tűzni a Mi Hazánk azon javaslatát, amely listássá alakítaná a jövő évi önkormányzati választást Budapesten. A képviselő szavai szerint valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, mert a kormánypárt egyébként soha nem vesz napirendre ellenzéki javaslatot. Hozzátette, hogy a Mi Hazánk csak „a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben”.

Ha a parlament fideszes többsége elfogadja a javaslatot, a Fővárosi Közgyűlést a jövő júniusi önkormányzati választás után már nem a kerületi polgármesterek alkotnák, hanem tagjait listás választási rendszer alapján választanák meg a budapestiek. Fővárosi listát pedig az a párt állíthatna, akinek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít.

Kálmán Olga szerint a Fidesz a választás előtt alig több, mint fél évvel, a szabályok átírásával akarná mérsékelni a „borítékolható budapesti önkormányzati vereségét”. Állítása szerint bármilyen szabályt is hoz a Fidesz, Budapesten nagyon ki fog kapni. „Nincs olyan matematika, amelyben nem az ellenzék győzne jövőre Budapesten.” A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a fővárosi önkormányzati választásra, ezért ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet akarnak indítani, akkor közös listát kell állítaniuk – tette hozzá. Ez szerinte elengedhetetlen ahhoz, hogy Karácsony az ellenzék közös jelöltjeként győzni tudjon, és a közgyűlési többség is így lenne biztosítható. A DK egyébként a múlt héten jelentette be, hogy beáll Karácsony Gergely mögé és támogatja újbóli főpolgármesterjelöltségét.