„Közösen az oktatásért” – Debrecenben is sztrájkolnak a pedagógusok

„Közösen az oktatásért” – Debrecenben is sztrájkolnak a pedagógusok

A debreceni középiskolák sztrájkoló tanárai (Fotó: A sztrájkoló pedagógusok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Debrecenben is több iskola csatlakozott a pedagógus szakszervezetek által kezdeményezett, hétfőn indult egy hetes sztrájkhoz – jelezték az érintettek a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményükben. A tiltakozásban összesen hat debreceni iskola vesz részt január 23. és január 31. között.

A sztrájk első napján meggyújtják a kitartásukat jelképező gyertyát, amit naponta tovább adnak az aktuálisan csatlakozó iskolának „közösen az oktatásért felirattal”. 

A közlemény szerint valamennyi sztrájknapon vállalja a tiltakozást a Tóth Árpád Gimnázium és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium tantestületeinek több tagja. További intézményekből pedig 1-1 napra csatlakoznak kollégák a demonstrációhoz: hétfőn a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája tiltakozott, kedden a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, szerdán a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium fog, míg jövő héten kedden a Debreceni Ady Endre Gimnázium.

Az iskolák az alábbi célokat szeretnék elérni:

• „korszerű, minőségi tudást adó nemzeti alaptanterv,

• tanszabadság a tankönyvválasztásban, a pedagógiai módszerek és utak megválasztásában,

• az esélyegyenlőséget és a társadalmi mobilitást biztosító oktatási rendszer,

• a tudás megbecsülését kifejező bérezés az oktatásban dolgozók számára”.

A sztrájk más ágazat szimpátiáját is kiváltotta, a közszolgálati dolgozók szakszervezete kedden szolidaritási akciót hirdetett a pedagógusokért, erről itt írtunk.

Címkék: Debrecen, sztrájk