Közzétehetik a jelölőszervezetek a szavazóköri eredményeket

Közzétehetik a jelölőszervezetek a szavazóköri eredményeket

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ. Zajlik a szavazás a 2022-es országgyűlési választáson (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem jogsértő az MTI tájékoztatása szerint, ha a jelölőszervezetek már a hivatalos előzetes tájékoztató előtt közzéteszik az egyes szavazóköri eredményeket. A jelek szerint vasárnap, már ami az európai parlamenti választásokat illeti, egy ideig hasonlóakat várhatunk csak. A Nemzeti Választási Irodának (NVI) ugyanis tilos addig nyilvánosságra hoznia bármit, amíg valamennyi országban be nem zárnak a szavazókörök. Ez legkésőbb Olaszországban, este 11 órakor történik majd meg.

Az önkormányzatin induló jelöltek és jelölőszervezetek, valamint az EP-választáson listát állító pártok a több mint tízezer szavazókörbe két-két delegáltat küldhetnek. Az ő bejelentésükre május 31-én délután négy óráig volt lehetőség. Az adott párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti, tehát törvényesen hozzájuthat a szavazóköri jegyzőkönyv egy példányához is.