Kultúrházak mellett uszodát is bezárnak Esztergomban

Kultúrházak mellett uszodát is bezárnak Esztergomban

Orbán Viktor, Hernádi Ádám és Kocsis Máté a Fidesz kihelyezett frakcióülésén Esztergomban 2021-ben (Fotó: Hernádi Ádám / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bezár több művelődési ház és az uszoda is a fűtési idény végéig Esztergomban, 18 foknál nem lehet több az önkormányzati intézményekben, beruházásokat halasztanak el és a minimumra csökkentik a rendezvények számát – számolt be az MTI, a város közgyűlésének csütörtöki döntése alapján. A város képviselőtestülete nagyrészt a Fidesz-KDNP színeiben nyerte el mandátumát, köztük a város polgármestere, Hernádi Ádám is.

Az előterjesztés szerint Esztergom közüzemi költségei 2021-ben 228 millió forintot tettek ki, míg 2023-ra ez az összeg a költségcsökkentő intézkedések ellenére is meghaladja az egymilliárd forintot. A számítások alapján az energiaárak növekedése 2022-ben 305 millió, jövőre pedig 780 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

A képviselők által elfogadott döntés szerint a fűtési idény végéig felfüggeszti működését a Szentgyörgymezői Olvasókör, a Féja Géza Közösségi Ház, a Művelődés Háza és az önkormányzat kertvárosi kirendeltségét bezárják. A Szent István Strandfürdőben nem állítják fel az uszodának otthont adó buborékot, így az intézmény működését felfüggesztik, a minimumra korlátozzák az élményfürdő szolgálatásait és a nyitvatartás gazdaságosságát minden hónapban felülvizsgálva döntenek a további működésről.

A fürdő energiaválság okozta többletkiadásainak csökkentésére „energiaalapot” hoznak létre, melybe az Esztergomban működő vállalkozások támogatását várják. Az önkormányzat és vállalatai által fűtött helyiségekben napközben nem lehet több 18 foknál, munkaidőn kívül a fűtést tovább csökkentik, kivételt képeznek a gyermekeket és időseket ellátó intézmények.

Az önkormányzat minden halasztható felújítást átütemez, a karácsonyi díszkivilágítást csak a városháza előtti térre korlátozza, létszámstopot rendel el és csak a kiemelt rendezvényeket tartja meg, azokat is csökkentett költségkerettel. Az előterjesztés szerint a város vizsgálja a lehetőségét, hogy a készülő Sportcsarnokot átadás után az Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club kézilabda szakosztálya üzemeltesse TAO támogatás lehívásával, mert a fenntartás az önkormányzat számára 200 millió forintos kiadást jelentene.