Lakást nem, de háromfős titkárságot igényelt Novák Katalin

Lakást nem, de háromfős titkárságot igényelt Novák Katalin

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Novák Katalin lemondott az államfői tisztségről. (MTI/Sándor-palota)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háromfős titkárság segíti munkájában a volt köztársasági elnököt– írta az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája. A titkárság elhelyezéséhez megfelelő helyiséget kell biztosítani. Ennek költségeit, egyéb dologi és személyi feltételeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. A portál szerint Novák Katalin irodája a Szabad György Irodaházban lesz.

A jogszabályok alapján a volt köztársasági elnökök az Országgyűlés Hivatalától igényelhetnek lakást, amihez kérés esetén egyfős személyzet is jár. Emellett ingyenes egészségügyi ellátásra, és szolgálati autóra is igényt tarthat. Novák ezekre nem nyújtott be kérelmet, de törvény alapján a köztársasági elnök azokat az ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, amelyeket még nem igényelt, élete végéig bármikor bejelentheti. Távozása ellenére továbbra is jár élete végéig az államfői fizetés, ahogy elődeinek is: márciustól 5,25 millió forintot kap havonta.

A volt köztársasági elnök a február 2-án kirobbant kegyelmi botrányba bukott bele, megbízatása február 26-án szűnt meg, amikor az Országgyűlés elfogadta a lemondó nyilatkozatát. Novák Katalinról éppen csütörtökön mondta a 444-nek Lázár János építési és közlekedési miniszter, hogy „nem való közénk”. Mint fogalmazott: „aki pedig egy kiskorú gyerek sérelmére elkövetett bűncselekmény ügyében kegyelmet ad, az nem való fölénk és nem való közénk”.