Lassan épülhet vissza a forgalom a teraszok megnyitása után

Lassan épülhet vissza a forgalom a teraszok megnyitása után

Étterem üres terasza (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Készülnek a vendéglátósok a teraszok nyitására. A szakmai érdekképviseleti szervezet hasonló szabályokra számít, mint a tavaly tavaszi nyitás után. Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke nem tartja valószínűnek, hogy védettségi igazolványhoz kötnék a teraszok használatát. Szerinte a nyitás után is szükséges lenne az állami támogatások fenntartása, mert a kereslet nem egyik pillanatról a másikra épül majd vissza.

Hosszú időbe kerülhet, mire visszaépül a kereslet a vendéglátóiparban. Az újranyitás első lépése a teraszok megnyitása lehet, amit 3,5 millió oltás eléréséhez kötött a kormány. Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szerencsésnek tartja, hogy előre kitűzött határideje van a teraszok megnyitásának, hiszen közel pontosan meg lehet becsülni, mikor lehet meg a 3,5 millió oltás. Az elnök jónak tartaná, ha a további intézkedésekről is hasonló időzítéssel értesülne az ágazat, és nem néhány nappal az új intézkedések hatályba lépése előtt.

Szerinte a helyszíntől is függhet, hogy a teraszok megnyitása a lassan visszaépülő kereslet és nem túl barátságos időjárás ellenére anyagilag megtérülhet-e az éttermeknek és a kávézóknak: – A budapesti belvárosban nem feltétlenül lesz akkora kereslet, hogy az üzemi költségek és a bérköltségek megtérüljenek, kirándulóhelyeken viszont igen – mondta a Magyar Hangnak Gál Pál Zoltán. Kiemelte azt is: hosszú távú döntésről van szó, tehát a kezdeti bizonytalanság szerinte nem fogja befolyásolni a nyitási kedvet. 

Olyan információja nincs a VIMOSZ-nak, hogy a teraszok látogatását védettségi igazolványhoz tervezné kötni a kormányzat – Ez talán nem is lenne kivitelezhető, hiszen a vendéglátóhelyek nem rendelkeznek sem személyi állománnyal, sem jogosultsággal az ellenőrzéshez. Úgy látjuk, a vakcinaútlevélnek inkább a külföldi utazással összefüggésben lesz jelentősége, és persze elképzelhető, hogy például koncertek látogatása esetén is elő fogják írni. Ha a nyugati példákra tekintünk, vagy Izraelre, azt látjuk, hogy a vendéglátóiparban nincsenek ilyen korlátozások  – mondja az elnök.

Az ágazat arra számít, hogy a tavaly tavaszi nyitáskor alkalmazott, bevált protokoll szerint nyithatnak majd a teraszok, tehát az asztaltársaságokra vonatkozó, a higiéniai és maszkviselési szabályok lehetnek majd érvényben; az erről szóló rendelet még nem jelent meg. A VIMOSZ nyitási javaslatokat is kidolgozott, amelyek abból indulnak ki, hogy a kereslet nem fog egyik pillanatról a másikra megjelenni, vagyis idő kell az üzleti tevékenység újbóli felépítéséhez. Ezért javasolják, hogy a kormány hosszabbítsa meg a bértámogatás, a járulékkedvezémény és a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedése időtartamát.

– Figyelembe véve, hogy lassan épül újra a kereslet, azt javasoltuk, hogy a nyitás után még három hónapig maradjon fent a támogatás. Ez a javaslat ráadásul akkor született, amikor még a húsvéti nyitás is lehetségesnek tűnt. Egyelőre nem kaptunk választ a kormányzattól, de információink szerint túlzónak találják a javaslatot, rövidebb támogatási időszakban gondolkodnak – mondja Gál Pál Zoltán. 

A nyitás időszaka az elnök elmondása szerint azért sem lesz egyszerű, mert a munkatársak egy része véglegesen elhagyta az ágazatot, és ahogy korábban, most is fennáll a veszélye, hogy elszívják a munkaerőt a magyar vendélátóiparból olyan külföldi országok vendéglátóhelyei, ahol jobbak az anyagi kondíciók, esetleg más a nyitási ütemterv. Gál Pál Zoltán szerint ennek megelőzése érdekében is érdemes lenne az államnak tovább támogatnia az ágazatot.

Az elnök szerint nehéz megítélni, hogy az újraindítás során a béralkukban a munkaadók vagy a munkavállalók lesznek szerencsésebb helyzetben; úgy véli, rövid távon inkább a munkáltatók, de ha elindul a munkaerőigényes nyári szezon, akkor ez a helyzet megfordulhat.