Lázár benyújtotta javaslatát: minden dohányterméket kivezetne

Lázár benyújtotta javaslatát: minden dohányterméket kivezetne

Lázár János (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vélhetően abban reménykedik Lázár János, hogy a nemrég benyújtott törvényjavaslatából nem lesz füstbement terv. Ugyanis a volt kancelláriaminiszter azt szeretné elérni, hogy Magyarország belátható időn belül, az Unióban elsőként váljon füstmentes országgá – tudta meg a hvg.hu. Lázár éppen ezért módosítaná a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvényeket, és a kormány által is támogatott javaslatai az Európai Unió értesítését követően kerülhetne a magyar törvényhozás elé.

Az általa benyújtott törvényjavaslat szerint szigorodna a jogsértések miatti bírság alkalmazása, például az a trafikos, akiről megállapítják a hatóságok, hogy háromszor is kiszolgált dohányáruval fiatalkorút, az elveszíti a koncessziós jogát. Ugyanakkor emelné a koncessziós joghoz tartozó lakosságszámot, és a jelenleg érvényben lévő 3 ezer helyett négyezer lakos után lenne kötelező mindezt kiírni.

Lázár videóban osztotta ki Orbánt dohányügyben | Magyar Hang

Lázár kijelentette, húsz év alatt minden hagyományos dohányterméket ki kellene vezetni az országból, és ennek egyik útjának a hozzáférés lehetőségeinek csökkentését tartja. Az alternatív dohányzás eszközét, az e-cigit is korlátozná, kizárólag az állami hatóságok által ellenőrzött trafikokban lenne árusítható, és ezt sem lehetne fiatalkorúaknak árusítani.

A Lázár-csomagban – melyet Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár szerint a kormány is megkapott és támogat – olyan intézkedések is megtalálhatóak, mint a gépjárműben való dohányzás tiltása vagy a társasházak közös területein való dohányzás kérdése, illetve a 2020 után születettek dohánytermék-vásárláshoz való jogának megvonása.

A politikus rámutatott arra is, hogy a korábbi, szigorú intézkedéseknek köszönhetően – a cigaretta árának tudatos drágítása, a szórakozóhelyek és éttermek füstmentessé tétele, a trafiktörvény és a hozzáférési lehetőségek szűkítése – a 2009-es 38 százalékról 25-27 százalékra csökkent az aktív dohányzók aránya. Ugyanakkor, amit talán a leglényegesebbnek tart, hogy a 13-15 éves korosztályban 58-ról 74 százalékra emelkedett azok aránya, akik abszolút elutasítják a dohányzást, a tizenévesek között pedig 30-ról 20 százalékra csökkent a rendszeres dohányzók aránya.