Lázár János a kormány nevében kért elnézést

Lázár János a kormány nevében kért elnézést

Az utolsó vonat búcsúztatása Komlón 2023. július 31-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mindenkinek tisztán kell látnia, hogy az elmúlt negyven évben nagyon komoly forráskivonás történt a Magyar Államvasutaknál (MÁV), ennek a forráskivonásnak a következménye, hogy hiányosságok vannak – erről beszélt Lázár János építési és közlekedési miniszter a Rádió7-ben, miután a múlt héten tíz vasútvonalat zárt be a vasúttársaság. A Világgazdaság szemlézte a beszélgetést a tárcavezetővel, aki azt mondta, hogy a MÁV-nál hiánygazdálkodás van, ami balesetveszélyt eredményez. – A kormány nevében elnézést kérek azoktól, akik személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek, de azoktól is, akik késést szenvednek – mondta.

Kitért arra is, hogy a szárnyvonalak bezárásakor személyes dilemmái is voltak, de az elsődleges a biztonság. Emellett jelenleg nem olyan a pénzügyi helyzet, hogy busz és vonat is közlekedjen ugyanazokon a vonalakon: korábban ezek a szárnyvonalak 1 milliárd 200 millióba forintba kerültek, a buszos szolgáltatást most 500 millióba kerül, de nem ez volt a döntő.

A miniszter egyébként egy tízéves vasútfejlesztési programban gondolkozik, ezért lobbizik a kormánynál. – Ha valaki vonatpárti, inkább együtt kellene működnie, ahelyett, hogy felnagyítaná a problémákat – üzent vélhetően Vitézy Dávid, miután a korábbi közlekedési államtitkár többször is kritizálta a szárnyvonalbezárásokat.

Az országban augusztus elsejével zárt be tíz szárnyvonal, volt köztük olyan is, ahol a Bajnai-kormány még korábban felfüggesztette a közlekedést, majd a Fidesz visszaállította, most mégis ismét leállnak a szerelvények. A Magyar Hang pénteken megjelenő számában a Dombóvár és Komló közötti utolsó járatról olvashatnak riportot.

Címkék: Lázár János, MÁV