Lázár János a Volán-sztrájkról: Irreális a bérkövetelés mértéke

Lázár János a Volán-sztrájkról: Irreális a bérkövetelés mértéke

A Volánbusz járművei (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen irreális, eltúlzott – így reagált a közlekedésért is felelős Lázár János arra, hogy a Volánbusznál működő egyik szakszervezet 25 százalékos béremelést szeretne, ennek érdekében pedig vasárnapra és hétfőre sztrájkot hirdettek.

Ahogyan arról már lapunk is beszámolt, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. Az érdekképviselet ezt azzal indokolta, hogy elakadtak a bérfejlesztési tárgyalások, 2024-re 25 százalékos béremelést szeretnének, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap, vagyis vasárnap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. 

A Volánbusznak az az álláspontja, hogy az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a Kollektív Szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott. Ezzel érvelt Lázár János is. Az építési és közlekedési miniszter írása szerint a munkabeszüntetés „jogszerűsége erősen vitatható”, miután a mostani esztendőre már megszületett a bérmegállapodás és azt a munkáltató fillérre be is tartja.

A politikus arról is írt, hogy a Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csupán egy van, amely „ennyire túlzó mértékű” béremelést követel. – A MÁV-VOLÁN-csoport legnagyobb vagyona nem az infrastruktúrája vagy a járműállománya, hanem a munkavállalói, akik a sok kihívás közepette is mozgásban tartják az országot. A béremelés igénye tehát jogos, a 25 százalékos mértéke viszont teljesen irreális, eltúlzott. Senki, sehol nem tud ekkora bérfejlesztést végrehajtani nemhogy az állami, de még a magánszektorban sem – közölte. Egyúttal felelőtlenségnek tartja, advent második vasárnapjára meghirdetni a munkabeszüntetést. 

– A felelőtlenül viselkedő szakszervezettel a bíróságon folytatjuk, a felelős, többi két tucat szakszervezettel pedig a tárgyalóasztalnál. Ott állapodtunk meg 2023-ra vonatkozóan és ott fogunk megállapodásra jutni a 2024-es bérfejlesztést illetően is – fűzte hozzá.