Lázár János pénteken sajtótájékoztatót tart

Lázár János pénteken sajtótájékoztatót tart

Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy megszületett a bérmegállapodás a tárca és a szakszervezetek többsége között. (Képernyőfelvétel: Lázár János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János építési és közlekedési miniszter, Lázár János pénteken 10 órától tart sajtótájékoztatót közlekedési infó címmel, ahol várhatóan az új KRESZ-ről ad tájékoztatást, bár ezt nem említi a meghívó.

A gyalogosokkal, a kerékpárosokkal és az elektromos rollerekkel is foglalkozik az új KRESZ-ből nyilvánosságra hozott friss szabálycsomag. 2025. március 31-ig kerül a kormány asztalára az új KRESZ. A kidolgozásért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium, illetve a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet egy csütörtöki háttérbeszélgetésén sok új részletet osztottak meg a készülő reformról. A 24.hu beszámolója szerint az új KRESZ fontos újítása lesz, hogy a korábbival szemben egy helyen, világosan meghatározza majd, hogy kit tekintünk pontosan gyalogosnak. A zebrán történő átkelés szabályai is szigorodnak, az autósoknak már a gyalogos átkelési szándékának észlelésekor meg kell adni az elsőbbséget. A gyalogosnak a biciklisávon átvezető átkelőben is elsőbbsége lesz. Összességében a gyalogosok elsőbbségi joga az új KRESZ szerint magasabb rendű, mint bármely más járműé.

Emellett kettéosztják a kerékpárokat, bevezetik a különleges kerékpár fogalmát. Az elsőbe azok tartoznak, amelyek kétkerekűek, és emberi erő hajtja áttétek segítségével, viszont maximum 1000 watt teljesítményű motor 25 km/h sebességig segítheti a meghajtását. A különleges kerékpár lehet két-vagy többkerekű, emellett egy méternél szélesebb, vagy meghaladja a 35 kg-os saját tömeget. Például ilyenek a bringóhintók vagy más, személy- és csomagszállításra használt biciklik. A bukósisakot fokozatosan kötelezővé tennék a fiatal biciklizők számára, ami egyelőre csak ajánlott. Ezt úgy tennék, hogy aki a törvény hatálybalépésekor még nem töltötte be a 14 éves kort, annak már a továbbiakban kötelező lenne a védőfelszerelés használata.

A KRESZ megújításán dolgozó munkacsoportok foglalkoznak az elektromos rollerek szabályozásával is. Az új KRESZ-ben lesz „kis teljesítményű” és „nagy teljesítményű” motoros roller. Motoros rollernek számítanának a minimum kétkerekű, egy tengelyen kormányozható, állva vezethető, 1000 wattot nem meghaladó teljesítményű vagy 35 kilónál könnyebb, sík terepen önerőnél 25 km/h-nál lassabban közlekedő eszközök. A nagy teljesítményűeknek azok számítanának, amelyek az előbbi vezethetőségi tulajdonságok mellett 1000 wattnál erősebbek, vagy 35 kilónál nehezebbek, vagy 25 km/h-nál többre képesek. A kisebb teljesítményű e-rollerekre a kerékpáros szabályok vonatkozhatnak majd, szóval jogosítvány vagy kötelező biztosítás sem kell hozzájuk. A nagy teljesítményű motoros rollerekre a segédmotor-kategória szabályai lennének érvényesek, így maximum 40 km/h-val mehetnének, kellene hozzá kötelező biztosítás és védelem is.