Lázár Jánosnak üzent Magyar Péter

Lázár Jánosnak üzent Magyar Péter

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vonat nem vár. És a magyar emberek sem. Elég volt! – ezt üzente a közlekedésért is felelős Lázár Jánosnak a közösségi oldalán keresztül Magyar Péter. A Tisza Párt elnöke felidézte, hogy a kormánynak 14 éve volt „korlátlan hatalommal”, ezer milliárdos uniós forrásokkal, ám a MÁV nemhogy nem fejlődött, hanem soha nem látott válságba sodorták. A különféle problémákat összesen 16 pontban sorolta fel, ezek közül néhány:

• Körülbelül hárommillió percet, vagyis öt év nyolc hónapot késtek a MÁV vonatai 2023-ban, ami a számítási módszertan szerinti 2017-es bevezetése óta a legrosszabb eredmény, úgy, hogy a hat perc alatti késések nem is számítanak bele a statisztikába.
• A héten volt olyan nap, amikor a főváros mindhárom fejpályaudvara képtelen volt utasokat fogadni.
• A vasúti dolgozók jelentős része vállalhatatlan körülmények között kénytelen dolgozni (néha 50 fok feletti hőmérséklet van a mozdonyokon, vasúti kocsikban és a személyzeti helyiségekben, az alapvető higiéniai körülmények hiányában, ágyipoloskás rozoga kanapékon, illemhely nélküli helyiségekben kénytelenek „pihenni” a vasutasok).
• A kormány óriási összegeket szór el vasúti presztízs beruházásokra, miközben az ország jelentős részén 50-60 éves mozdonyok és vasúti kocsik várják az utasokat. A HÉV szerelvényekről nem is beszélve.
• A kormány vidékbarátnak hazudja magát, miközben sorra zárják be a vasúti szárnyvonalakat.
• Miközben szerte Európában épülnek a gyorsvasutak, nálunk tavaly a legfontosabb vasútvonalon is 30 km/óra volt a sebességkorlátozás. Van olyan vonal, ahol az átlagsebességgel alacsonyabb a 170 évvel ezelőttihez képest. Van, ahol egy sportos honfitársunk 20 kilométeren lefutotta a vasutat.

Nagy Attila Tibor politikai elemző épp a napokban beszélt arról a Magyar Hangnak, hogy a kormánynak az a szerencséje, hogy Magyar Péter eddig nem nagyon állt rá erre a problémára. Ez azonban most az ellenzéki politikus ígérete szerint megváltozik.

A Demokratikus Koalíció is megszólalt egyébként a témában szombaton délelőtt és bejelentették, hogy parlamenti vitanapot kezdeményeznek, illetve Lázár Jánost két illetékes parlamenti bizottságban is meghallgatnák.

A vasúti közlekedés káoszáról a legfrissebb Magyar Hangban riportot is találnak, ezt ITT olvashatják: