Lehallgatási botrány: Lesznek válaszok a nemzetbiztonsági bizottság ülésén?

Lehallgatási botrány: Lesznek válaszok a nemzetbiztonsági bizottság ülésén?

Elhelyezik a zárt ülést jelzõ táblát az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága ülése elõtt az Országgyûlés Irodaházában még 2017-ben (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár a Fidesz nem akarta, az ellenzék összehívta hétfő délelőttre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülését a lehallgatási botrány miatt. Az ugyanakkor még mindig kétséges, hogy vajon ad-e a kormány hivatalos tájékoztatást az egy hete kirobbant ügyről.

Egy hete robbant ki a lehallgatási botrány, amelynek köszönhetően kiderült, hogy az elmúlt hónapokban, években több száz magyar állampolgárt – köztük független újságírókat, ellenzéki politikusokat és más közéleti személyiségeket – hallgattak le a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel – ezzel kezdte vasárnapi sajtótájékoztatóját az LMP társelnöke. Kanász-Nagy Máté megfogalmazása szerint ez egy nagyon-nagyon súlyos kérdés, a kormánynak pedig információkat kell adnia és tájékoztatnia kell a közvéleményt. A kormányzati szereplők ugyanakkor az elmúlt egy hétben össze-vissza beszéltek, „mint forró krumplit, dobálták egymásnak ezt a kérdést”.

Hétfőn délelőtt ugyanakkor az ellenzék kezdeményezésére összeül az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Habár Pintér Sándor belügyminiszter korábban azt mondta, hogy a testület zárt ülésén hajlandó válaszolni a kérdésekre, a Fidesz mégis indokolatlannak tartja, hogy megtartsák azt. Márpedig a kormánypárti képviselők nélkül nem határozatképes a bizottság, vagyis a belügyminisztert sem tudják kérdezni. Az tehát egyelőre kérdéses, hogy mi fog történni.

Kanász-Nagy Máté szerint a kormánynak kutya kötelessége válaszokat adni, ha nem teszik meg, az lényegében egy beismerő vallomás, hogy közük volt a lehallgatásokhoz. Az LMP-s politikus az alábbi kérdéseket fogalmazta meg:

• Megvásárolta és használta-e a magyar szakszolgálat a Pegasus nevű kémszoftvert?
• Adott-e engedélyt Varga Judit igazságügyi miniszter vagy valamelyik hivatali elődje, hogy független újságírókat és ellenzéki politikusokat figyeljenek meg?
• Adott-e engedélyt Varga Judit helyettese, Völner Pár a szoftver használata független újságírók és ellenzéki politikusok esetében?
• Orbán Viktor tudott-e a független újságírókat és ellenzéki politikusokat érintő lehallgatásokról?