Lehet, hogy nem lesz hol nyelvvizsgát tenni télen

Lehet, hogy nem lesz hol nyelvvizsgát tenni télen

Állami nyelvvizsga-bizonyítvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majdnem megfeleződött a nyelvvizsgázók száma 2016-hoz képest, amikor még több mint 84 ezren kaptak bizonyítványt a nyelvtudásukról – írja a Napi.hu az Oktatási Hivatal (OH) friss nyelvvizsga statisztikai adatai alapján. Tavaly 62 ezren, idén október elejéig pedig 46 ezren kaptak bizonyítványt azok, akik valamilyen idegennyelven vizsgáztak.

A mögött, hogy a nyelvvizsgázók száma ilyen drasztikusan csökken, többek között az áll, hogy 2013-tól az állami finanszírozású felsőoktatási férőhelyek száma jelentősen csökkent - mondta a Napi.hu-nak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület és az Euroexam Vizsgaközpont elnöke. Szerinte a jelenlegi nyelvvizsgázók számát valójában a 2017-es évhez vagy még inkább 2018-hoz érdemes viszonyítani. 2018-ban az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatok szerint 79,5 ezer nyelvvizsga bizonyítványt állítottak ki.

A nyelviskolákat a rezsiköltségek emelkedés újabb nehéz kihívás elé állította a pandémia után – mondta, hozzátéve: a 20 év feletti korosztály jelentős része el is tűnt a nyelviskolákból. Ha további, kapkodó átgondolatlan lépések nem lesznek, akkor az iskolák zöme, ha nehezen is de túl fogja élni ezt az időszakot, azonban jelentős áremelésre kényszerülnek – mondta Rozgonyi Zoltán. A nyelvvizsgáztatást viszont akár el is lehetetlenítheti az, hogy a nagy létszámú vizsgahelyszínek – középiskolák és felsőoktatási intézmények – tanítási idő után és szombati napokon úgy tűnik kötelezően zárva lesznek. A nyelvi kurzusok árát minden bizonnyal az iskolák a téli gázszámlák drágulásához igazítják majd – tette hozzá Rozgonyi Zoltán.