Lehúzzák a rolót, vagy mennek feketézni: ez vár a katásokra az ellenzék szerint

Lehúzzák a rolót, vagy mennek feketézni: ez vár a katásokra az ellenzék szerint

Illés Boglárka a törvényalkotási bizottság fideszes előadója felszólal a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Kemény vita kíséri a parlamentben a kata megnyirbálásáról szóló kormányzati javaslatot, melyet a Pénzügyminisztérium hétfőn nyújtott be, és már kedden átverné a módosítást az Országgyűlésen. A tiltakozás eközben az utcán is zajlik: mint lapunk élő közvetítésben számol be róla, már több ezren tüntetnek Budapesten a tervezett szigorítás miatt. A demonstrálók először a Parlament előtt gyülekeztek, majd elállták a Margit híd és az Erzsébet híd forgalmát is. 

A tüntetők között több ellenzéki politikus is megjelent, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke arról beszélt negyed kettő körül, hogy most politikustársaival bemennek a parlamentbe és nyomnak „egy k*rva nagy nemet erre” a módosítóra, utána pedig visszajönnek a tüntetők közé. Nagy a helyszínen a rendőri jelenlét: legalább hat hatósági kisbuszt látni az irodaház mellett.

Kizárnák a cégeknek számlázó katásokat

Az adó szigorítás lényege, hogy szeptember elsejétől már csak azok maradhatnának ebben az adónemben, akik egyéni vállalkozóként csak magánszemélyeknek nyújtanak szolgáltatást és tőlük fogadnak el pénzt – azaz, cégeknek bt-knek már senki sem számlázhat. A kata bevételi felső értékhatára a módosítás értelmében 18 millió forint lesz, és minden résztvevő 50 ezer forintot fizet majd. A katát jelenleg 455 ezer kisadózó használja, a módosítással viszont több százezren esnének ki a keretek közül.

A Pénzügyminisztérium érdekes módon a szintén katázó taxisokra nem terjesztené ki a szigorítást.

Az adóelkerülőkre mutogat Tállai

A kormány a parlamenti vita során próbálta megvédeni az ellenzék és gazdasági szakértők által is bírált változtatást. Az MTI szerint Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azzal érvelt, hogy míg megmaradnak az adónem korábbi pozitívumai, a kormány bezárja az adózási kiskapukat. Tálai szerint az adóformát gyakran bujtatott munkavégzésre, a munkaviszonyban végzett tevékenység kiváltására használják a munkáltatók – hiszen a kata terhei hosszú ideje változatlanok, miközben a bérek és a minimálbér is nőttek.

A szigorítást nem meglepő módon jónak tartja Illés Boglárka (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója is, aki arról beszélt: a kata térnyerése komoly versenyképességi hátrányt jelent azon munkáltatók számára, „akik jogkövető módon”, munkaviszonyban alkalmaznak szakembereket. 

Ez igenis adóemelés

A parlamenti ellenzék ugyanakkor össztüzet zúdított a tervezett szigorításra. Gréczy Zsolt (DK) jelezte, hogy az ellenzék egységesen elutasítja a törvényjavaslatot, ami több százezer vállalkozást tesz tönkre. Gréczy szerint a kormány ezzel becsapta a választókat is, hiszen erről a megszorító csomagról és adóemelésről szó sem volt az április 3-i országgyűlési választások előtt.

A szintén DK-s Varju László szerint a katások előtt két opció áll így szeptember elsejétől: „dolgozzanak feketén, vagy húzzák le a rolót!” Varju állítja: mindez a „brutális orbáni megszorítócsomaghoz illő javaslat”, mert „igenis adóemelésről beszélünk: aki havonta hatszázezer forintot keres katásként, az mostantól évente egymillió forinttal többet adózhat”.

Ezután hozzátette, hogy a DK az Alkotmánybírósághoz fordul, mert nem csak a 2011 előtti alkotmánnyal, de a jelenleg hatályos Alaptörvénnyel sem összeegyeztethető szerintük az ilyenfajta törvényalkotás. Szerintük az, hogy júliusban szavazzanak egy szeptember elsejétől érvényes adóátalakításról, már a visszamenőleges jogalkotással egyenértékű.

„Atomháború egy szúnyograj ellen”

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint a katatörvény módosítása „atomháború egy szúnyograj ellen”, a valódi célja ugyanis nem a gazdaság fehérítése, hanem a kisvállalkozók vegzálása. Szerinte a bújtatott foglalkoztatást egy szoftverrel is meg lehetne előzni, a NAV ugyanis rálát az összes pénzügyi tranzakcióra, és egy algoritmussal pedig könnyedén ki tudná szűrni a csalókat. Ha viszont mást nem is módosítanak, legalább annyit engedjenek, hogy ne szeptembertől, hanem január elsejétől vezetik be a változást, hogy a kisvállalkozóknak ne augusztus közepétől kelljen könyvelőt keresni: „idejönnek a parlamentbe kicsinálni a katát?” – tette fel a kérdést.

Csak a csaló hisz másokat is csalónak

Az MSZP-s Vajda Zoltán úgy gondolja, a fideszesek magukból indulnak ki, amikor arról beszélnek, hogy a katások csalnak, mert csak a csalók gondolják azt a másikról, hogy az is csal. Közben pedig éppen azt a réteget vágják el, akik nem csalnak, mondta. Vajda szerint Parraghnak a vállalkozókat kellene képviselnie, de a nyilatkozataiból az derül ki, hogy csak a kormányt szolgálja ki. Ezen kívül az vicc szerinte, hogy három órát adtak a módosítók benyújtására, ezzel is ellehetetlenítve az érdemi vitát. Az MTI tudósítása szerint Vajda ezután azt mondta, megy a tüntetők közé, a fideszesek ugyanis „nem érnek annyit”, hogy beszélgessen velük.

Üres a kassza, ezért támadnak a vállalkozókra

A Mi Hazánk részéről Toroczkai László tiltakozott a módosítás ellen. Mint mondta, üres a kassza, a kormány ezért most nekiesik a magyar vállalkozásoknak, vállalkozóknak, és megfelelő időt sem ad nekik, hogy felkészüljenek a kata új szabályozására. Ez egy brutális támadás a magyar vállalkozókkal szemben - jelentette ki. 

Közölte: ha a kormánynak pénzt kell találnia, inkább a válság haszonélvezőit kellene megadóztatni, ilyenek a globális tech cégek, és így gyors bevételhez juthatna a költségvetés. Ugyancsak meg lehetne adóztatni az ételfutárszolgáltatással foglalkozó cégeket, amelyek a válság miatt növelték a bevételeiket – vélekedett Toroczkai.

Az ételfutár cégek alkalmazottjai egyébként nagy létszámmal vesznek részt a kata beszántása elleni tüntetésen és a forgalom lassításában is.