Katatüntetés: órákra elfoglalták a Margit hidat a demonstrálók, de estére kiszorították őket a rendőrök

Katatüntetés: órákra elfoglalták a Margit hidat a demonstrálók, de estére kiszorították őket a rendőrök

Katatüntetés: este nyolc óra elindultak a villamosok, de a demonstrálók egy része még mindig a helyszínen tartózkodott 2022. július 12-én. (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hídfoglalásba torkollt a kata módosítása elleni, kedden délelőtt 10 órakor a Kossuth téren kezdődött tüntetés. A résztvevők  felvonultak a Margit hídra, ahol mind a két irányba menő forgalmat blokkolták. Egy ideig az Erzsébet hídon is akadályozta a forgalmat a ttüntetők egy csoportja, végül három óra előtt a híd felszabadult. A katázók felháborodását az váltotta ki, hogy a kormány hétfőn beadott egy javaslatot, amely szerint a jövőben cégektől nem, csak magánszemélyektől szerezhetnek jövedelmet. Ugyan a konkrét módosítást hétfőn adták be, de kedden kora délután már meg is szavazta a parlament a katázás szigorítását. Több mint nyolc órán át zárták le a Margit hidat a tüntetők, mire a rendőrök elkezdték kiszorítani őket, este kilenc óra körül még mindig több százan voltak a helyszínen, de tíz óra körül már alig maradtak. 

Mi történt a Margit hídnál?

Kedd este fél tíz előtt befutott a tüntetés helyszínére Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, volt ellenzéki miniszterelnökjelölt. Facebook-oldalán egyébként arról írt a politikus, hogy a Fidesz újabb választási hazugságát tette valósággá: „a kampányban az ellenzéket vádolták azzal, hogy adót emelne, most Orbán kényszerít több százezer magyart több adó fizetésére és bonyolult könyvelési adminisztrációra a KATA megszüntetésével”.

Este tíz óra körül legalább 100-150 rendőr biztosította a forgalmat. Videónkon is megtekinthető, ahogyan a rendőrök kiszorították a katatüntetés résztvevőit.   

Az oszlatás után viszonylag kevés tüntető maradt a Margit híd pesti hídfőjének déli oldalán, de a Pozsonyi út felől még sokan maradtak, ahol főleg az ételfutárok vitték a prímet – jelentette helyszíni tudósítónk. Ment a vita a KRESZ-szabályokról a tüntetők és a rendőrök között, például arról, hogy meddig lehet a zebrán tartózkodni, zöld lámpajelzés esetén. 

Nem sokkal este nyolc óra előtt elindult a Margit híd pesti hídfőjénél oszlatás, rengeteg rendőr jelent meg, akik a Margit híd közepe tájáról a Jászai Mari tér felé kezdték el kiszorítani a tüntetőket, állították fel az embereket a sínekről. Nyolc után elindultak a villamosok is már utasokkal, de az autók még nem, mert az úton még álltak a tüntetők. Végül az úttestről is leterelték őket, így este kilenc óra előtt megindult az autós forgalom is.  Az MTI este nyolckor arról írt, hogy továbbra is akadályozzák a 4-es és 6-os villamosok forgalmát a demonstrálók.  

Az oszlatás során kollégánkat is mellkason ütötte egy rendőr. Elmondása szerint elég változó volt a rendőrök hozzáállása a tüntetőkhöz, mindenesetre volt olyan is, aki akadályozta a sajtó munkatársainak munkáját, tudósítónk az ütés miatt feljelentést is tesz. A videó ITT tekinthető meg, élő közvetítésünk is újra megindult.    

Az oszlatás kezdete itt tekinthető meg: 

 

Az ételfutárok nagy szerepet játszottak a mostani tüntetésben, nyilván túlnyomórészt katáznak, ezért őket különösen érzékenyen érinti a brutális változtatás. Munkatársunk megtudta, a Foodpanda azt üzeni dolgozóinak, hogy még értékelik a kialakult helyzetet, ám ebben az óránként változó történetben egy dologban biztosak: a jövőben is számítanak az ételfutárok tevékenységére. Az a céljuk, hogy a szolgáltatás zavartalanul folytatódjon, az eredményről az érintetteket tájékoztatják először. 

Este hét órára utasok nélkül visszaindult a két villamos, amelyek korábban azért érkeztek, hogy a tüntetőket felállásra, illetve a helyszín elhagyására késztessék. A fiatalok továbbra is piknikhangulatban heverésztek, miután sátrat is vertek. Még arra is volt energiájuk, hogy futártáskákból piramist építsenek. 

A tüntetők valahonnan szereztek egy sátrat, és felállították a sínek fölé, sőt, később újabb sátrak is érkeztek, ezek szerint egyesek elszánták magukat a maradásra. Információink szerint a rendőrség már operatív törzset hozott létre a helyzet kezelésére. 

Tudósítóink helyszíni jelentése szerint a rendőrség este fél hat körül jutott arra, hogy valamit már tenni kellene, ráadásul egyre többen szállingóztak a hídhoz.

Az egyik rendőr informálisan azt mondta munkatársunknak, hogy egyelőre még nem szeretnének erőszakos oszlatást, ezért ahhoz a taktikához folyamodtak, hogy egyenként odamentek azokhoz, akik a síneken üldögéltek vagy álldogáltak, és felszólították őket a távozásra. Természetesen senki sem mozdult. A rendőrök mindenesetre elkezdték videózni a tömeget. 

Ezután nem sokkal megjelent mindkét irányból egy-egy villamos, tele utasokkal, rendőri felvezetéssel, ám a demonstrálók nem tágítottak, továbbra is ott üldögéltek a síneken, így elsőre ez az oszlatási kísérlet nem sikerült.

Erről szóló videónkat ITT tekintheti meg.

Munkatársunk annyit megtudott az egyik villamos vezetőjétől, hogy felsőbb utasításra indultak el. Ez ügyben kérdésekkel fordult lapunk Karácsony Gergely főpolgármesterhez, de a politikus szabadságon van, így végül a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályától kaptunk választ: eszerint a rendőrség utasítására indulhat egy ilyen akció, vagyis a villamosok a rendőrség utasítására indultak el mindkét oldalról.     

Délután öt óra körül sokan elszállingóztak már, ennek ellenére piknikhangulat uralkodott a hídon és környékén, az ottmaradó fiatalok üldögéltek a síneken, beszélgettek és zenét hallgattak. 

Jakab Péter, a Jobbik korábbi pártelnöke, jelenlegi frakcióvezetője is elindult a tüntetés helyszínére, sőt, meg is érkezett – számolt be helyszíni tudósítónk, aki összefutott a politikussal.  

 

– Szimbolikus erejűnek tartom, hogy miközben a globális minimumadó kapcsán a multik érdekeit védi a kormány, eközben keresztülvisz egy megszorító csomagot, és pont azokat próbálja megsarcolni, akik a hátukon viszik a nemzetgazdaságot. A katásokról, a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokról van szó – nyilatkozta lapunknak Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Szerinte egyértelmű, hogy a kormány spórolni akar, és amikor arra hivatkozik, hogy a módosítással csak a visszaéléseket akarják kiszűrni, nem mond igazat, hiszen „baltával mennek egy szúnyog után”.

Még egy lehetséges okot látott a történések mögött az ellenzéki politikus: az is lehet, hogy a lassan kiépülő, függetlenedni vágyó középosztály léte irritálja a Fideszt, amely „egy félig bolsevik, félig feudális rendszert valósított meg Magyarországon, kőkemény függőségi viszonyokkal”.

A politikus szerint a parlamentnek vissza kellene vonnia a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) szabályainak nem sokkal ezelőtt végigvitt módosítását. Végül ígéretet tett arra, hogy még a héten további akciókkal készülnek. 

Délután három óra után tudták meg a hídon demonstrálók, hogy a törvényt megszavazta a fideszes többségű parlament, erre rögtön pfujolásba kezdtek, illetve  gúnyos nevetéssel nyugtázták, hogy a parlament elfogadta a helyesírási hibák kijavítását is. A szerkesztők és korrektorok külön megtapsolták ezt a részt – jelentette tudósítónk.

A momentumos Cseh Katalin eközben szerda este hatra a Kossuth térre hívta a tüntetőket, de ők inkább maradni akartak.
 
Egyik helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a Képviselői Irodaháznál is nagy volt a rendőri készültség.

Mindenre is gondolnak: a lenti kép tanúsága szerint megannyi rendőr biztosítja, hogy ne essen bántódása a kormánypárti képviselőknek az Országgyűlés parkolójának kijáratánál.

Helyszíni tudósítóink szerint délután egy körül eleredt az eső, és ugyan el is állt rövid időn belül, de ez elég volt ahhoz, hogy ritkuljon a tömeg. Az ott maradó demonstrálók létszáma ugyanakkor még mindig bőven elegendő volt a tér és a híd blokkolásara. Nem sokkal délután három óta előtt dudálva, tapsvihar közepette megérkezett egy robogós csapat is, tudósítónk szerint a helyszínen megjelent a Hír Tv stábja is.

A robogós csapat egyik tagja a Magyar Hangnak elmondta, a futárok szó szerint elesnek, ha nem számlázhatnak cégeknek. Mostani vonulásukat egy chat-csoportban szervezték meg, a Margit-hídra és az Erzsébet-hídra érkeztek, utóbbit kettő óra körül feladták, de a futár szerint hamarosan visszafoglalják.

Varga Balázs, a Fekete Zaj fesztivál szervezője a Margit hídon a Magyar Hangnak elmondta, hogy őt ugyan nem érinti a módosítás, de az egész zeneipart igen, hiszen a technikusok, hangosítók, zenészek közül sokan katáznak. Attól tartott a szervező, hogy rengeteg lesz a pályaelhagyó, ha megszavazzák a törvényt.

Budán dél körül már hangosbemondó mondta be a villamosmegállóban, hogy nem jár a villamos a budai hídfő és az Oktogon között. Eközben Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke arról beszélt negyed kettő körül, hogy most politikustársaival bemennek a parlamentbe és nyomnak „egy k*rva nagy nemet erre” a módosítóra, utána pedig visszajönnek a tüntetők közé. Ekkorra már nagy volt a helyszínen a rendőri jelenlét: legalább hat hatósági kisbuszt lehetett látni az irodaház mellett.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt nyilatkozta a Magyar Hangnak: „pár napja megígérte Navracsics, az egyik leggerinctelenebb fideszes, hogy lesz társadalmi egyeztetés, ennyit ér a Fidesz szava”. Szerinte annyit elérhetnek a tüntetők, hogy lesz az EU-ban híre annak, hogy mennyit ér a Fidesz szava, de ez attól is függ, hogy hányan csatlakoznak a hídon tüntetőkhöz, akik már most többen vannak, mint 135 „bátor”. – Ha sok ezer ember lenne, nem fenyegetné az a demonstrálókat, hogy a hatalom leszorítja őket a hídról – vélte a politikus.

 

Jámbor András, a Párbeszéd frakciójának parlamenti képviselője pedig azt mondta lapunknak: a kata nem volt jó konstrukció, de a szabad foglalkozásúaknak ez volt az egyetlen adózási forma. Szerinte felháborító egy nap alatt átvinni egy törvényjavaslatot, ami mindössze 50 napos felkészülést ad az érintetteknek, miközben a multikat nem adóztatják. Úgy vélte, lesz még tüntetés a napokban, és nemcsak a mostani törvényjavaslat miatt.

A Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin pedig arról beszélt, egészen nagy lépés, hogy ilyen sokan vannak a tüntetők „és leszünk többen”. Úgy vélte, ha a törvényt jelen formájában elfogadják, nagyon sokan katakárosultak lesznek, például tanárok, grafikusok, újságírók és egészségügyi dolgozók. 

Délután kettő körül leginkább ácsorogtak és énekeltek a tüntetők – mondták tudósítóink.

Délután fél három körül kihangosították megafonon a párbeszédes Tordai Bence beszédét a hídon, amikor a tüntetőket említette a politikus, megtapsolták. Felmerült, hogy a felszólalás után AC DC-t hallgassanak a tüntetők, de jelentkezett egy felszólaló. Ő – az egyébként a katás javaslatot benyújtó – Semjén Zsoltot a mosókonyhába küldte a lelkiismerete megkeresésére.

Tudósítónk a helyszínen látta a tüntetők között Sodró Elizát, a Radnóti Színház színművészét.

Mi volt a helyzet az Erzsébet hídon?

Háromnegyed három körül tudósítónk arról számolt be, hogy az ételfutárok hirtelen eltűntek a hídról, így a forgalom megindult. Egyes információk szerint az ok az lehetett, hogy 14 óráig szólt a blokád engedélye. Ezzel kapcsolatban a rendőrség a következőket írta: a gyűlés résztvevői 2022. július 12-én 14 óra 40 percre elhagyták az Erzsébet hidat, ahol 12 órától a belső forgalmi sávokat foglalták el. Addig rendőri irányítás mellett haladt a forgalom. Rendőri intézkedésre nem került sor. 

Videón is megtekinthetik, hogyan ürült ki az Erzsébet híd:  

A Magyar Hang tudósítója szerint ott is megkezdődött a forgalom lezárása, a helyszínen sok rendőrt látni:

A hídon egyébként több tucat ételfutárt lehetett látni, akik elállták az egyik sávot.

Háromnegyed kettő körül riporterünk arról számolt be, már csak 1-1 sávban halad a forgalom az Erzsébet hídon.

A blokádban résztvevő futárok „madár vagy” és hasonló szavakkal szólogattak be a hozzájuk nem csatlakozott, a hídon éppen áthaladó társaiknak.

 

Spontán hídfoglalás

A Margit híd elfoglalásával kapcsolatban a rendőrség közleményt adott ki, ebben azt írták: elterelik a forgalmat. – Be nem jelentett gyűlés résztvevői akadályozzák a közlekedést a Margit hídon 2022. július 12-én 11 órától. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a budai és a pesti oldal irányából is eltereli a forgalmat – olvasható a police.hu-n.

Tudósítónk fél 12-kor arról számolt be, a helyzet változatlan, a forgalom áll. A rendőrök pedig elkezdték felszólítani a tüntetőket, menjenek fel a járdára, mert most korlátozzák a szabad mozgást. Ám a felszólítás kollégánk szerint alig hallható, ugyanis annyira hangosan üvöltöttek a tüntetők. A rendőrök kamerázták a tüntetőket, akik közül néhányan azt kiabálták: „béremelést a rendőröknek”.

Kollégánk szerint van olyan demonstráló, akit elvittek a rendőrök, ugyanis a helyszínen azt lehetett hallani, ahogy a demonstrálók erről kiabálnak. Helyszíni információk szerint egy raszta hajú férfit vittek el. Később a rendőrség azt jelezte: előállítanak egy férfit, aki leköpött egy rendőrautót. – A Margit hídon egy férfi 11 óra 45 perc körül leköpött egy járőrautót, ezért a rendőrök garázdaság szabálysértés miatt előállítják a II. Kerületi Rendőrkapitányságra – közölték

Ugyan a forgalom 10 perccel dél előtt is állt, egy mentő autó simán át tudott haladni a hídon. Eközben a rendőrség újabb közleményt adott ki, ebben jelezték: felszólítják a résztvevőket, hogy menjenek fel a járdára. – A rendőrök hangosbemondókon tájékoztatják a gyűlés résztvevőit, hogy szabálysértést valósítanak meg azzal, hogy a Margit híd úttestjén és a villamossíneken tartózkodnak, és felszólítják őket, hogy menjenek fel a járdára, mert magatartásukkal másokat akadályoznak szabad mozgásukban – írták.

A tömeg dél körül elengedte a beragadt kocsikat, illetve egy buszt is Pest felé, az autósok közül többen integettek és tapsoltak. Kollégánk szerint épp két blokád volt a hídon: egy a Jászai Mari térnél, ahol elzárják a feljutást a hídra, egy pedig a Margitsziget bejáratánál, de a két csoport úgy tűnt egyesült a Jászain. Kollégánk a hídon találkozott Lukácsi Katalin politikai aktivistával, aki azt mondta, őt és többeket igazoltattak a rendőrök. Lukácsi így nyilatkozott erről a Magyar Hangnak: „Szerettem volna beszélgetni a biciklis ételfutárokkal, mert feltűnt, hogy ők a Kossuth tér egy pontján verődtek össze. Mikor odaértem hozzájuk, indultak éppen a Jászaira. Mondták is, hogy forgalmat akarnak lassítani. Futottam utánuk. A Margit hídra érve már a rendőrök is a nyomukban voltak. Épp a híd budai hídfőjéhez érve álltak be teljes útpályára, de még nem álltak meg. A Margit körúton azonban szétszéledtek, még nem tudhatták, mit is csináljanak. Egy maréknyi csapatot belőlük »elkapott«, és igazoltatott a rendőrség. Miután elvették az okmányaikat, akkor közölték velük, hogy a rendőrség eljárást indít közlekedés indokolatlan akadályoztatása miatt. Én ott voltam, kameráztam. Egy rendőr először elkezdett engem is kamerázni, bár mondtam, hogy én csak tudósítani szeretnék. Nem hitte el. Majd – bár jeleztem, hogy én a járdán futottam, és tudósítok csak – engem is igazoltattak, tőlem is elkérték volna az irataim, amik nem voltak nálam,csak a fényképük a mobilomon”.
 

 

A helyszínen felszólalt Gelencsér Ferenc Momentum-elnök, aki szerint vissza kell vonna a katatörvényt. – Elegünk van – mondta és kifejtette, szerinte a kormány elhibázott költségvetését akarja az emberekkel megfizettetni. Azt kérte, mindenki maradjon fenn a hídon kettőig, vagyis addig, amíg a parlament nem szavaz a törvényről. A politikus azt követelte, hogy a kormány béküljön ki az EU-val és hozzák haza az uniós pénzeket, valamint hogy váltsák le Parragh Lászlót és Matolcsy Györgyöt. Később az érintett katás civileknek is odaadták a momentumosok megafonját, mint tudósítónk fogalmaz, „elszánt és nagyon elkeseredett szónoklatok hangzottak el”. Később Gelencsér visszavette a szót, aki szerint a tüntetők egy csoportja az Erzsébet-híd lezárására is készül. 

Háromnegyed egykor a rendőrség ismét felszólította a tüntetőket, hogy menjen fel a járdára, erre a tömeg pfujolása a válasz, és az, hogy a Képviselői Irodaház mögé vezető utat is lezárták a demonstrálók.

 

A Kossuth téren indult a tüntetés

A tüntetés helyszínén lévő tudósítónk szerint 10 órakor kezdtek el gyülekezni a demonstrálók, de a parlament előtti részt csak szellősen töltötték be negyed 11-ig. A résztvevők közt többek közt feltűntek az idegenvezető szakma képviselői, akik arról beszéltek kollégánknak, ők mind katások, és utazási irodáknak dolgoznak be. Hasonló cipőben járnak a pedagógusok is: egy fejlesztőpedagógus arról beszélt, ő katázással egészíti ki nagyon kevés állami fizetését. Wolt-futárok is megjelentek a téren. egyikük kérdésünkre elmondta, most még nem nyilatkoznának, de ha kell, akkor cselekszenek – igaz, hogy utóbbi mit jelentene, azt nem fejtette ki. 

Tudósítónk szerint az emberek azt kérdezgették egymástól, megszavazták-e már a törvényt, de volt, aki a politikusokra utalva azt mondta, „ezek tíz előtt fel se kelnek”. A demonstrálók 11 előtt pár perccel elindultak a a parlament látogatóközpontja felé, helyenként azt skandálták, „mocskos Fidesz”. Ekkor még nem lehetett tudni, mi a vonulásuk végcélja, volt olyan tüntető, aki szerint a Margit híd lezárása van tervben. Voltak, akik pedig azt skandálták a demonstrálók közül: „nem vagyok csaló”. 

Voltak, akik paprikás hangulatban érkeztek a demonstrációra, például egy idősebb nő azt kérdezte felháborodva: „Tizenkét év kétharmaddal kevés volt?”. A pár száz résztvevő eleinte azt skandálta a politikusoknak üzenve, „ne szavazd meg”, többen pedig pfujoltak és fütyültek, páran pedig azt kiabálták a törvényhozóknak: „gyertek ki”. Beszédek, felszólalók nem voltak, a tüntetők pedig később a Margit hídra vonultak lezárni a hidat.

A pártok közül az LMP jelezte, több politikusuk is részt vesz rajta, kollégánk pedig a helyszínen látta is országgyűlési képviselőjüket, Csárdi Antalt. 

Csárdin kívül kollégánk ugyancsak látta a Párbeszéd frakciójában ülő Mellár Tamást és az MSZP társelnökét, Kunhalmi Ágnest és Gelencsér Ferenc Momentum-elnököt is, továbbá a DK több politikusát.

A tüntetést azt követően hirdette meg egy civil személy, hogy kiderült: a kormány új javaslata szerint a katásoknak mostantól csak magánszemélyektől lehetne bevételük, cégektől nem. Mindezt a javaslatot ráadásul egy nap alatt végig is kívánták verni a parlamenten, ugyanis kedden a zárószavazást is megtartották erről. A fideszes többség el is fogadta a módosítást, amelyet még a kormánypárti újságíró, Bencsik Gábor is kritizálta

Vidéken is tüntettek a katatörvény ellen

Szegeden és Debrecenben is tüntettek a kedden lóhalálában elfogadott katatörvény ellen.

A Telex beszámolója szerint Szegeden a Momentum Mozgalom és a Veritas Virtus Libertas Közösség Facebook-csoportja tartott közös tüntetést a kormányhivatal előtt a Rákóczi téren, amelyre nagyjából 80-100 ember ment el. A felszólalók arról beszéltek, hogy Szegeden is sokakat érint a törvénymódosítás, többek között az egyetemistákat is, akik tanulmányaik mellett dolgoznak. A mintegy félórás tüntetés békés, nyugodt hangulatú volt, és ígéret született arra, hogy folytatják a tüntetést majd, ha a kormány nem vonja vissza az új törvényt.

Debrecenben, a belváros egyik forgalmas kereszteződésénél, a Csapó utca-Rákóczi utca sarkánál blokkolta a forgalmat nagyjából 100-200 tüntető a budapesti Margit híd budai hídfőjéhez hasonlóan.

Címkék: tüntetés, parlament, kata