Megszereztük a legfrissebb számokat, ennyien mondtak fel a rendőrségnél

Megszereztük a legfrissebb számokat, ennyien mondtak fel a rendőrségnél

Biciklis futárokat igazoltatnak a rendőrök a Kossuth téri tüntetésen 2022. július 13-án (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május végén lejárt a rendőrök felmondási tilalma. Az azóta eltelt másfél hónapban, július 14-éig összesen 559 hivatásos állományú rendőr mondott fel (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondási nyilatkozatát) – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Bár kérdeztük, az ORFK nem közölt megyei, regionális szintű adatokat, így nem derült ki, hogy az ország mely térségeit érintette legsúlyosabban a lemondási hullám. A pályaelhagyó rendőrök személyes indokai sem ismertek, hiszen a szolgálati jogviszonyról szóló törvény lemondásra vonatkozó passzusa nem tartalmaz indoklási kötelezettséget.

Megtudtuk viszont, hogy hány új ember érkezett a hivatásos állományba: január és július elseje között összesen 483 rendőrt neveztek ki. Vagyis, a pályakezdők némileg kevesebben vannak, de a leszerelők és érkezők aránya nagyjából egyensúlyban maradt, különösen úgy, hogy július első két hetében további új rendőrök vehették fel a munkát. A rendőrség általában kéthónapos lemondási határidővel engedi el a korábbi alkalmazottakat, így a most távozók jellemzően szeptemberben, októberben lépnek ki majd a „cégtől”.

Egy hét alatt háromszázan

Lapunk júniusban elsőként írta meg, hogy a felmondási tilalom megszüntetése utáni első hétben azonnal háromszáz rendőr nyújtotta be lemondását, akik már jó ideje készülhettek erre. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet  főtitkára akkor jelentősnek nevezte ezt a számot, tekintve, hogy csak az első hétről volt szó – ám a friss adatok alapján úgy tűnik, a rendőrök elvándorlási kedve jócskán megcsappant a következő hetekben. Ebben szerepet játszhatott a februárban kiutalt hathavi fegyverpénz és 10 százalékos illetményemelés, valamint a kétszámjegyű infláció, az ország általánosan rossz gazdasági helyzete is: válságos körülmények között nagy visszatartó erő, ha valakinek stabil munkája van, még ha nem is fizet igazán jól.

Pénzzel megerősített rendőrsorfal

A kormány ráadásul a napokban jelentette be, hogy két lépésben (idén szeptemberben, majd 2024-ben) emeli a katonák és a rendőrök fizetését. Mint a Portfolio írta, a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi szervek és az Országgyűlési Őrség hivatásos állományú tagjai illetménye átlagosan bruttó 116 916 forinttal emelkedik az első ütemben. Szeptemberben tehát a rendőr tiszthelyettesek átlagosan 30-44 százalék közötti, a tisztek 18-25 százalék közötti béremelésre számíthatnak. 

Sejthetően nem véletlen egybeesés, hogy az Orbán-kabinet éppen a kata adónem kiüresítésével és a brutálisan emelkedő rezsiköltségekkel egy időben emeli a rendőrök fizetését, ezzel meg (és maga mellett) tartva a rendvédelmi dolgozókat.

A Népszava írta meg néhány hete, hogy 2017-től még úgy is a felére csökkent a középfokú rendészeti képzésre jelentkezők száma, hogy 2020 szeptemberében elindult az iskolarendszeren kívüli, mindössze 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó rendőrképzés.