Leporolta Botka László jelmondatát a Párbeszéd, és megadóztatná a gazdagokat a járvány miatt

Leporolta Botka László jelmondatát a Párbeszéd, és megadóztatná a gazdagokat a járvány miatt

Szabó Tímea, az Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Jobbra Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Fizessenek a gazdagok! – jelmondattal küldte körbe a sajtónak szerdán legújabb javaslatát a Párbeszéd, amelynek lényege, hogy megadóztatnák „a szupergazdagokat, a NER-oligarchákat”. A párt szerint ez egyfajta szolidaritási járványadó lenne, amelynek lényege, hogy a félmilliárd forintot meghaladó vagyonnal rendelkezőkre vetnék ki az adót, erről már törvényjavaslatot is benyújtottak a parlamentnek.

A javaslat egészen pontosan úgy fogalmaz: a szolidaritási járványadó alanya lenne mindazon, Magyarországon életvitelszerűen élő magánszemély, akinek a vagyona meghaladja az ötszázmillió forintot. Az adófizetési kötelezettség az adóalanyt első alkalommal a törvény kihirdetésének évében terhelné. A fizetendő adót az adóalany először a kihirdetést követő 30. napig, majd azt követően a tárgyév május 31.-ig, előző évi számviteli beszámoló benyújtásának határidejéig köteles bevallani és megfizetni. Az adófizetési kötelezettség az adóalanyt abban az évben terheli utoljára, amelyben a veszélyhelyzet megszűnik. A párt az adóbevételt a járvány elleni védekezésre, és az azt kísérő társadalmi, gazdasági károk csillapítására, különösen a válságkezelő alapjövedelem bevezetésére fordítaná.

A „fizessenek a gazdagok” szlogen ismerősen csenghet: ezzel kampányolt Botka László, Szeged polgármestere 2017-ben, mikor egy rövid időre az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt, ám végül a politikus lemondott erről a szerepről. Botka később a pártból is kilépett.