Lerázta az Emmi a sárosdi idősotthonban történt 30 milliós sikkasztásra rákérdező képviselőt

Lerázta az Emmi a sárosdi idősotthonban történt 30 milliós sikkasztásra rákérdező képviselőt

Idős nő – Fotónk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szervezetten dézsmálhatták a lakók nyugdíját a Fejér megyei Sárosdon működő idősotthonban. Mint megírtuk, az állami fenntartású, problémáktól sem mentes működésű Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó otthonban 30 millió forinttal károsíthatták meg az időseket. Lapunk információit a megyei rendőr-főkapitányság, illetve az ügyészség is megerősítette.

Az ügyben 2017-ben indult nyomozás, miután a sárosdi otthon felettes szervezete, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény feljelentést tett. Az ügyészség érdeklődésünkre azt közölte, hogy nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoznak. A tájékoztatás szerint a feljelentés még két olyan nyugdíjas megkárosításáról szólt, akik járandóságát az érintettek tudomása és engedélye nélkül vették fel. A károsultak köre azonban már közel száz ellátottat tesz ki. Az eljárás még nem zárult le, de két személyt már meggyanúsítottak. A történtek miatt ugyanakkor vezetői felelősség nem vetődött fel: a sárosdi telephelyvezető azóta is Szabó János, az intézményt pedig Cséplőné Gönczi Veronika igazgatja.

Cikkünk megjelenése után Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felettes minisztériumához, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklóshoz. Azt kérdezte, hogy felvetődött-e vezetői felelősség a sárosdi bűncselekménnyel kapcsolatban; az SZGYF közelmúltbeli vezetőváltásának van-e köze ehhez az esethez – mint megírtuk, Benedek István Zsolt főigazgatót júniusban felmentették –, illetve hogy mi az Emmi álláspontja a történtekről.

A tárca részéről Rétvári Bence államtitkár figyelmen kívül hagyta a kérdéseket – hasonlóan ahhoz, ahogy azt az SZGYF is tette érdeklődésünkkor. Pusztán annyit írt a válaszában, ami cikkünkből is kiderül. Azaz az intézmény igazgatója 2017 augusztusában ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a sárosdi telephelyen történt pénz eltulajdonítása ügyében. A folyamatban lévő nyomozásra tekintettel, az ügyben bővebb információ nem adható.