Letették a várpalotai lőszergyár alapkövét

Letették a várpalotai lőszergyár alapkövét

Lőszergyár épül Várpalotán
Várpalota, 2022. december 15. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k), Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG elnöke (b2) és Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő (j2) a várpalotai lőszergyár alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen 2022. december 15-én. MTI/Bodnár Boglárka

Fotó: Bodnár Boglárka

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország bátor, innovatív és high-tech hadsereget épít – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön a várpalotai lőszergyár alapkőletételén. Az MTI hírösszefoglalója szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a magyar honvédségnek képesnek kell lennie önmagát kiszolgálni, független rendszerként működni, ehhez pedig elengedhetetlenek az olyan beruházások, mint a lőszergyár.

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország nagy űrt tölt be a hazai és az európai védelmi képességek tekintetében, hiszen Várpalotán fogják majd gyártani azokat a lőszereket, amelyek a hazánkban is gyártott harci eszközök lőszeranyagát fogják képezni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy az alapkőletétellel kezdetét veszi a Védelmi Ipari Park megvalósításának első fázisa, amely közel 200 új munkahelyet teremt. A gyárban első ütemben a Lynx gyalogsági harcjármű, majd a Leopard 2A7HU és végül a PzH 2000 HU önjáró löveg lőszerei készülnek 2024-től.

Ez azt jelenti, hogy első körben 30 milliméteres, 120 milliméteres és 155 milliméteres nehézlőszereket fognak gyártani az üzemben. A 155 milliméteres, NATO tüzérségi lőszerek iránt várhatóan az ukrajnai háború miatt jelentősen meg fog nőni a nemzetközi kereslet.