LMP az uniós megállapodásról: Végül mindig a német nagytőke nyer

LMP az uniós megállapodásról: Végül mindig a német nagytőke nyer

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Az LMP szerint az európai politika olyan játék, amit nagyon sokan játszanak, a végén pedig a német nagytőke nyer – ezzel a bon mot-val reagált a párt arra, hogy megállapodás született a magyar helyreállítási tervről, illetve az országba érkező uniós forrásokról keddi közleményében. A párt úgy látja, olyan kompromisszum született, amelynek az európai nagyvállalatok biztosan örülnek, mert „Magyarország maradhat adóparadicsom, mert az itthoni társasági adóhoz nem kell hozzányúlni, miközben a reálbér drasztikusan csökken itthon.”

A párt úgy látja, az uniós támogatás jár nekünk, ez nem segély, hanem egy nem túl magas ár azért, mert megnyitottuk piacainkat. Aminek következményeit nem látják túl szívderítőnek: felszámolták szerintük a munkavállalói jogokat, leépítették a természetvédelmi intézményrendszert, és belementek egy lefelé tartó adóversenybe.

„Ha az Európai Tanács is rábólint erre a megállapodásra, akkor a feladat nem az, hogy Orbán Viktor hatalmi helyzetéről beszéljünk, hiszen látható az, amit mi az LMP-ben nagyon régóta mondunk: nem az EU fogja megbuktatni a magyar kormányt, az EU-s csodavárás a magyar ellenzéki politika egyik legnagyobb délibábja. A feladatunk valójában az, hogy hogyan és miként akadályozzuk meg, hogy a Magyarországnak járó EU-s pénzek a fideszes gazdaságpolitikának köszönhetően visszaáramoljanak a centrumországokba a német és francia nagytőkén keresztül” – közölte az LMP.  

A megállapodásra Gyurcsány Ferenc DK-elnök is reagált, szerinte Orbán Viktor megalkudott.

Hétfő éjszaka derült ki, hogy megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról – a helyreállítási tervről és a jogállamisági csomagról – az uniós nagykövetek a COREPER hétfő esti ülésén. Az alku részeként jóváhagyták az unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára és a multinacionális cégek globális minimumadóját.